Index Vakbarát Hírportál

Pécsett állítják ki Lady Gaga és Taylor Swift topánkáit

2023. június 9., péntek 07:51

Mások mellett Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie számára tervezett lábbelik is láthatók azon a pénteken nyíló kiállításon, amelyet a pécsi LokART képzőművészeti fesztivál előfutárjaként rendeznek meg.

A június 9. és szeptember 3. között megrendezendő tárlaton több mint 80 cipő tekinthető meg a hágai Virtual Shoe Museum gyűjteményéből a Pécsi Galériában – írja a kultura.hu. A 2023.06.09-én nyíló pécsi kiállítás kifejezetten a június 21. és 25. között zajló pécsi LokART képzőművészeti fesztivál prológjára készült.

A Shoe Fantasies – Cipőfantáziák című kiállításon látható többek között Zaha Hadid krómozott vinylgumiból és olasz kecske nappabőrből készült Nova című cipője,

míg a divat és show világát Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie cipői reprezentálják.

A kiállító angol, belga, bolgár, holland, izraeli, japán, orosz, olasz és román tervezők mellett Atalai Zita, Kovács Sára, Melegh Anna és Tóth-Kern Enikő cipőalkotásait is megcsodálhatják a látogatók.

A 10 helyszínen, csaknem 100 művész részvételével, második alkalommal megrendezendő LokART-on a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek.

Égig érő sarkú

A kiállítás kurátorai Liza Snook, a Virtual Shoe Museum alapítója és Amber Aurélie Ambrose flamand cipőtervező, aki „égig érő sarkú” cipőivel vált ismertté a világban.

Amber Aurélie Ambrose a divat és a művészet határait kutatja, megkérdőjelezi a társadalmi elvárásokat, és új univerzumok felfedezésére, új látásmód kialakítására törekszik. Összeköti a művészetet, a divatot, a különböző kultúrákat. Elkötelezett a fenntartható, innovatív technikák és anyagok iránt. Hollandiában és Kínában tanítja az új tervezőgenerációt, de kiállításokat is rendez.

Liza Snook 2004-ben hozta létre a VirtualShoeMuseum.com digitális platformot cipőrajongók és szakemberek számára, ahol tervező, szín, típus vagy anyag szerint lehet cipőket keresni.

A lapos sarkú meséje

Témánál maradva, nemrégiben arról írtunk, vajon miért hódít még mindig az egyszerű Gucci cipő? Ennek a lapos sarkú, egyszerűnek tűnő, de rafinált darabnak a népszerűsége újra a régi. Hordják celebritások, üzletemberek és lázadó fiatalok is.

Mi lehet a közös George H. W. Bush néhai amerikai elnökben, a hippi színésznő Jane Birkinben és a rapperben, Wiz Khalifában? Mind Guccit viseltek – olvashatjuk a CNN-en.

AZ IDÉN 70. SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPLŐ LAPOS SARKÚ A DIVATTÖRTÉNELEM RÉSZÉVÉ VÁLT. 1984-BEN A METROPOLITAN MUSEUM OF ART ÁLLANDÓ GYŰJTEMÉNYÉBE IS BEKERÜLT.

Június közepén, a milánói divathét férfiruházati bemutatóival egy időben, a Gucci kiállítást rendez, amit jellegzetes cipőjének szentel.

1953-as megalkotása óta a cipőt hordták a Fehér Házban (Bush, 1974-ben), a cannes-i sétányon (Jane Birkin, 1969) és még vörös szőnyegen is (Wiz Khalifa 2016-ban a Golden Globe-díj-átadón). De a státuszszimbólummá vált surranót nem vetette meg Francis Ford Coppola, Sophia Loren, a monacói hercegség sarja, Charlotte Casiraghi, Madonna (1995-ben), Jodie Foster, Brad Pitt (a Harcosok klubjában), napjaink sztárjai közül pedig Zoe Kravitz lábán és Gigi Hadid modellen is látták.

(Borítókép: Lady Gaga. Fotó: Matt Winkelmeyer / WireImage / Getty Images)

Rovatok