Index Vakbarát Hírportál

Tősér Ádám: Vállalom a következményeket, nem kellett volna meglöknöm

2023. június 10., szombat 19:17

Mint arról az Index is beszámolt, Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője (a filmet több kategóriában is jelölték Magyar Mozgókép Díjra, az elismeréseket szombat este adják át) fellökte a Népszava újságíróját, Csákvári Gézát a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos eseményén pénteken. Az újságíró utóbb elmondta: kurzusfilmek tartja a rendező alkotását, a rendező pedig most az Indexnek beszélt tettének okáról.

Ön a hírek szerint rátámadt egy újságíróra. Miért?

Megkérdeztem, hogy miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást.

Miért haragudott rá?

Azért, mert ez az ember, akit nem neveznék újságírónak, talán inkább szélsőséges propagandistának, az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját.

Mikor?

Egy korábbi cikkében, melyben történelemhamisító, nyíltan antiszemita filmnek nevezte az alkotást. Ezzel megsértett engem is és alkotótársaim sokaságát. A kritika és a rágalmazás között jelentős különbség van, és az úr az említett írásában durván túllépte a kritikai műfaj adta szabadság határát. Egyszerűen hazudik, és azért hazudik, hogy ezzel egyfajta propagandát szolgáljon. Pedig, ahogy Csengey Dénes mondja:

ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell hogy essék.

Ezért meglökte. Ennyire indulatos ember, máskor is szokott verekedni?

Sosem verekszem, de valóban szenvedélyes, temperamentumos ember vagyok. Rendezőként is szenvedélyesen dolgozom, ami ebben a munkában, azt hiszem, előnyt jelent.

Milyen következményekre számít?

Ha jogi eljárás indul,

vállalom a tettem következményeit.

Valóban nem kellett volna meglöknöm. A másik következmény pedig az, hogy ebből az esetből talán sokak számára egyértelművé válik egy jól ismert taktika.

Milyen taktikára gondol?

Arra, hogy amikor egy alkotás igazságával kapcsolatban kifogynak a szakmai érvekből, rögtön előrántják az antiszemitizmus-kártyát. Ez pedig bűn.

Kik taktikáznak?

A sajtó egy része koncepciózusan szeretné a szakmát, azon túl pedig az egész társadalmat megosztani, de mi a kollégáimmal ideológiától függetlenül együtt dolgozunk, és szurkolunk egymás sikereinek. Ez a célunk, nem csak szakmán belül. Akár tetszik bizonyos embereknek, akár nem, a Blokád történelmileg pontos, és ami ennél is fontosabb, egyfajta szellemi híd ideológiák és korosztályok között.

Ezek szerint a béke kedvéért lökte meg az újságírót?

A bűnös hazugságai miatt, de, mint mondtam, sajnálom, hogy hozzáértem.

(Borítókép: Tősér Ádám 2021-ben. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok