Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a döntés után az írótársadalomban

2023. június 13., kedd 16:37

A magyar írótársadalom szerint beláthatatlan és katasztrofális következményei lesznek, hogy az MCC leányvállalata az SQ Invest Kft-vel kötött megállapodás értelmében több mint 98 százalékos tulajdonosa lett a Librinek. Krusovszky Dénes jóslata szerint a könyvpiac jókora, vagyis legnagyobb szelete tehát innentől nem a piac, hanem az állam felügyelete alá kerül. Péterfy Gergely úgy véli, hogy a NER – mint ez várható volt – behúzta a Librit.

Ahogy korábban megírtuk, szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos pedig igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését – tájékoztatott erről az MCC.

„Köszönöm az elmúlt 30 évet a Libri összes dolgozójának, nélkülük ez a vállalat nem ott tartana, ahol most tart. Örülök, hogy egy olyan befektetőnek adhattam el a céget, amely elkötelezett a magyar könyvpiac iránt. Nem hagyom el a társaságot, igazgatósági tagként továbbra is segítem majd a Librit” – hangsúlyozta Balogh Ákos alapító.

A Mathias Corvinus Collegium mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez. A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét

– mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Szép új világ, azaz randa régi

Krusovszky Dénes író Facebookon reagált a hírre. Szerinte ennek azért beláthatatlan következményei lesznek. „A könyvpiac jókora (legnagyobb) szelete tehát innentől nem a piac, hanem az állam felügyelete alá kerül. Szép új világ, azaz randa régi.

Tegyük hozzá azt is óvatosan, hogy az MCC pénzének nagy része a kormánytól kapott MOL-részvényekből származik. A MOL pénzének meg egy jelentős része az oroszokkal való ügyeskedésből. Tehát felmerül, hogy aki ezután a Libriben vesz könyvet, áttételesen Putyint is támogatja néhány fillérrel. Már bocs.

Áll a bál

Az ügyet Péterfy Gergely író sem hagyta szó nélkül, ő is Facebookon fejtette ki véleményét. „Várunk minden libris szerzőt és szerkesztőt a Felhő Café Könyvek kiadónál és az Umbriai Magyar Köztársaságban!

A NER – mint ez várható volt – behúzta a Librit. Nyilván bekerült vasárnap hajnalra néhány lófej néhány ágyba. Még sokáig nagyon rossz lesz a helyzet, amíg katasztrofálissá nem válik.

A poszt alatt a legtöbb hozzászóló felháborodott a helyzeten. Valaki azt írta, hogy többet nem fog vásárolni a Libriben, és még a törzsvásárlói kártyájának is búcsút int. De akadt olyan vélemény is, amely szerint ez a történet „egészen elképesztő” meg „gyomorforgató”.

Szeifert Natália író szerint ezzel „mintha magyarázatot nyerne a Libri-díj idei váratlan elmaradása is, nem? (kérdezem)”

A Magyar Írószövetség elnöksége közleményt adott ki az ügyben. „Hazánk legnagyobb reprezentatív írószervezetének elnöksége várakozással tekint arra a piaci változásra, amit a Libri tulajdonosváltása idézhet elő. A magyar írótársadalom elsöprő többségét képviselő Magyar Írószövetség úgy látja, hogy a tehetséggondozásért és a minőségi felsőoktatásért elkötelezett MCC többségi tulajdonossá válása a Libri Csoportban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez.

Az Írószövetség vezetése reméli, hogy a Libri a jövőben a független irodalmi könyvkiadók minőségi kínálatának terjesztésére nagyobb hangsúlyt fog helyezni annál, mint amit az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattunk. Ennek érdekében a Magyar Írószövetség nyitott a párbeszédre és a szakmai együttműködésre.

Mint arról beszámoltunk, korábban nagy port kavart az írótársadalomban, hogy gazdasági megfontolások miatt nem adják át idén a Libri irodalmi díjat és irodalmi közönségdíjat. Krusovszky Dénes író akkor az Indexnek azt mondta, arra gyanakszik, hogy nem az áll a dolog hátterében, mint amiről az indoklás szól, vagyis nem a nadrágszíj meghúzása miatt döntöttek így.

Itt ugye anyagi okokat említenek, de hát lehet tudni, hogy a cég nincs se csődközeli állapotban, se különösebben nehéz helyzetben. Maga a díj költsége mindennel együtt is eltörpülhetett a vállalat éves nyeresége mellett. Egyszóval nyilván nem a nadrágszíj meghúzása miatt döntöttek így, ami az egészet még szomorúbbá teszi

Grecsó Krisztián író szerint ezt a díjat anyagi okok miatt nem érte meg megszüntetni. Láng Zsolt író szerint viszont fontos megjegyezni, hogy a Libri időlegesnek nevezte a díj szüneteltetését.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok