Index Vakbarát Hírportál

Olyan, mintha mi is ott lettünk volna a normandiai partraszállásnál

2023. június 13., kedd 17:24

Megnyílt a Robert Capa fotóművész életművét bemutató tárlat Budapesten. A Nagymező utcában megtekinthető gyűjtemény a világon páratlan módon, állandó kiállításként mutatja be az emberiség egyik leghíresebb haditudósítójának munkásságát. Jelenleg közel 140 kép tekinthető meg a kiállítási térben, de a rendelkezésre álló több mint 900 fotóból a tárlat folyamatosan frissül.

Ahogy korábban már írtunk róla, Robert Capa haditudósítói életművét összefogó tárlat nyílik Budapesten. Az akkor még készülő kiállítás most teljes valójában mutatkozott be a nagyközönség előtt, ahol a szisztematikus gyűjteményektől az interaktív tereken át egészen az egyedi fényinstallációkig mindennel találkozhatnak az érdeklődők.

A helyszín maradt, a funkció változott

A tér, ahol a kiállítás megvalósul, egy 1912-es szecessziós épület, az akkori Ernst Múzeum, amely később a főváros egyik legnagyobb mozikomplexumaként is működött, nagyjából 700 embert tudott befogadni. Az ezredfordulón itt játszott a Budapesti Kamaraszínház, ez volt a Tivoli. A többszöri átalakulás és formálódás után végül itt kapott otthont a Robert Capa Központ és a fotográfus életművének állandó kiállítása.

A most kiállított közel 140 képet 937 fotóból állította össze a tárlat kurátori csapata. Csizek Gabriella kurátor a még épülő tárlaton május végén vezetett végig minket, akkor személyesen mesélt a koncepcióról. Hogy megóvják a képek állagát, folyamatos rotációban tartják az alkotásokat, így évente egy teljesen megújult kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, ami a közel ezer fotóból éveken át tartó változatosságot biztosít.

A főfolyosókon és tereken túl van négy kiegészítő terem is, amelyeket akkor még inaktív állapotban láttunk csak. Ezek a részben interaktív szobák:

A kiállítás emellett felvonultatja a személyes tárgyak és okiratok digitalizált verzióit is, közel 400 vetített képet. A híres normandiai partraszállás pillanatát, a haditudósítói érzést tankcsapdákkal és vetítésekkel mutatja be a tárlat.

A szisztematikusan felépített kiállítás úgy lett összeállítva, hogy élménydúsan végig lehet járni egy, de akár három óra alatt is – attól függően, ki mennyire szeretne elmélyülni Robert Capa életében és fotóiban. Interaktivitásának és sokoldalúságának hála különleges élmény lehet szakmabelieknek és laikusoknak egyaránt, életkortól függetlenül.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok