Index Vakbarát Hírportál

Gustav Klimt utolsó remekműve 80 millió dollárról indul a júniusi aukción

2023. június 15., csütörtök 14:35

Júniusban gazdára találhat az osztrák szecesszió egyik legnagyobb alakjának utolsó képe. A portré várhatóan 80 millió dollárról indul, és ez a valaha volt legmagasabb becslés egy európai aukción.

A Sotheby's aukciósház szerint a „Dame mit Fächer” (Legyezős hölgy) egyike volt annak a két festménynek, amiket a művész műtermében találtak 1918-ban bekövetkezett halálakor - írja a CNN.

Az aukciósház szerdán jelentette be, hogy a képet Klimt utolsó remekműveként fogják értékesíteni. A Sotheby's impresszionista és modern művészeti tárgyakért felelős értékesítési vezetője, Thomas Boyd Bowman így nyilatkozott:

A portré szépsége és érzékisége a részletekben rejlik, a kék és rózsaszín foltokban – amik élénkítik az ülő nő bőrét –, szempilláinak tollas vonalaiban és az összeszorított ajkakban, amik arcának karakterét adják.

Klimt a halála előtti évben kezdte festeni a kelet-ázsiai hatásokat mutató portrét. A legyező, a virágmotívumok mind ázsiai, azon belül is japán hangulatot árasztanak. 

Örömből festette

A Legyezős hölgy szokatlan módon négyzet alakú, magassága és szélessége egyaránt nagyjából egy méter, és azon kevés Klimt-portrék egyike, amik még mindig magánkézben vannak. A mű Klimt legismertebb portréival ellentétben nem megbízásból készült, vagyis valószínűleg a saját örömére festette.

Ez valami egészen más – egy technikai »tour de force«, tele határokat feszegető kísérletezéssel, és egy szívből jövő óda az abszolút szépséghez

– mondta az egyik művészettörténész.

A festmény korábban Klimt egykori barátjának, Erwin Böhlének, egy bécsi iparművésznek a birtokában volt, majd tőle Rudolf Leopold műgyűjtő vásárolta meg, aki 1994-ben eladta a jelenlegi tulajdonos családjának – akkor még a 12 millió dollárt sem érte el az ára.

Klimt festményeinek értéke robbanásszerűen megnőtt az elmúlt két évtizedben, óriási összegekért cserélnek gazdát a milliomos tulajdonosok között: a Nyírerdő 104,5 millió dollárért kelt el, a Vízikígyók II 183,8 millió dollárért, az Adele Bloch-Bauer portréja 150 millió dollárért.

A Legyezős hölgy a Sotheby's június 27-i aukciójának főszereplője lesz Alberto Giacometti és Edvard Munch művei mellett.

Rovatok