Index Vakbarát Hírportál

Engedély nélkül tárol zenéket, ezért beperlik a Twittert

2023. június 15., csütörtök 08:19

Zeneműkiadók konzorciuma szerdán pert indított a Twitter ellen, azt állítva, hogy a közösségi médiaplatform többször megsértette a szerzői jogokat azzal, hogy engedély nélkül tárolt zenéket, és nem szankcionálta a jogsértőket.

Keresetet nyújtott be a nashville-i szövetségi bíróságon a National Music Publishers' Association nevű kereskedelmi csoport 17 zenei kiadóvállalat, köztük a Universal, a Polygram, a BMG, a Sony, az EMI, a Concord és a Warner Chappell nevében. Azt állítják, hogy a Twitter mintegy 1700 dal esetében szándékosan megsértette a szerzői jogokat − írta meg a Deadline

A perben példaként említett dalok és előadók között szerepel Louis Armstrong What a World című dala, valamint a Glass Animals Heat Waves és Rihanna Umbrella című számai.

A keresetben, amely hivatalosan a Twitter anyavállalata, az X Corp ellen irányul, jogsértésenként 150 ezer dollárig terjedő kártérítést, valamint esküdtszéki tárgyalást kérnek.

A Twitter az utolsó olyan nagy közösségi médiaplatformok közé tartozik, amelyek nem kötöttek licencmegállapodást a zenei kiadókkal. A YouTube, a TikTok, a Facebook, az Instagram és a Snapchat már korábban nagy összegű megállapodásokat kötött. A Twitter állítólag már Elon Musk 44 milliárd dolláros tavaly őszi felvásárlása előtt is tárgyalt egy hasonló licencről.

A perben megjegyezték, hogy a Twitter „bizalmi és biztonsági” részlegének két vezetője felmondott Musk felvásárlása óta. Ez igaz valamennyi, a „tartalom-ellenőrzéssel és a szolgáltatási feltételek megsértésének ellenőrzésével foglalkozó részlegre”.

„A zenét tartalmazó videók, beleértve a jogsértő másolatokat, vonzzák és megtartják a fiókok tulajdonosait és nézőit, és növelik a platformon a vonzó tweetek számát. A Twitter ezután ezeket a tweeteket és felhasználókat reklámok, előfizetések és adatlicencek révén pénzzé teszi, amelyek mind a Twitter értékelésének és bevételeinek növelését szolgálják” − áll a keresetben.

Rovatok