Index Vakbarát Hírportál

Öreg szivar, aki állítólag 56 éve halott, mégis 81 éves

2023. június 18., vasárnap 06:11

A The Beatles legendás tagjához kötődik a zenevilág egyik legmerészebb összeesküvés-elmélete. Vannak ugyanis olyanok, akik azt állítják, Paul McCartney 1966-ban meghalt, és most egy dublőr, imposztor, alteregó helyettesíti őt. De ez történik, ha valaki már az életében legendává válik, ugye...

Paul McCartney 1942. június 18-án született. Vagyis ma 81 éves. Ha meghalt volna 1966-ban, ahogyan azt ezen a bolygón néhányan gondolják, vélik, állítják, akkor most nem lenne 81 éves. Ellenben 56 éve halott.

Az összeesküvés-elméletek olyanok, mint a soha ki nem alvó tábortüzek: folyamatosan táplálni kell. Mindenesetre bármi történt is a fejekben – vagy azon a bizonyos napon –, 1966. november 9-én, az a Paul McCartney, akit szerte a világon ma köszöntenek fel a születésnapján, éppen úgy néz ki, mint az a Paul McCartney, aki 1942. június 18-án született, és a The Beatles tagjaként megváltoztatta a világ zenei ízlését.

Paul, Billy vagy William?

Sőt éppen ugyanolyan jól énekel, ugyanazon a hangszínen, ugyanolyan jól játszik hangszereken, és ugyanúgy balkezes, mint Paul McCartney. A zeneszerző, aki lenyomott egy életet, és túl a The Beatles sikerén is sikeres.

Vagyis az is lehet, ő tényleg Paul McCartney? Vagy Billy Shears? Vagy William Campbell?

Aki azt várja, hogy ebből a cikkből most megtudhatja az igazságot, annak csalódnia kell. De sokáig neki sem kell búslakodnia, hiszen a valóság talán sokkal izgalmasabb, mint az igazság.

Paul McCartney ugyanis ma is köztünk él, alkot, játszik, velünk együtt öregszik, száguld a Földdel égi útján. Akinek pedig kétségei lennének, hogy most akkor Paul az a Paul-e vagy Billy, netán William, annak álljon itt egy összehasonlító felvétel. Ezen Paul McCartney énekli a Yesterday című dalt 1965-ben, valamint 2012-ben. Csak szem és fül kell hozzá.

Aki pedig továbbra is kételkedik, annak álljon itt egy cikk, amelyből mindent megtudhat az egész álpaulságról, összeesküvés-elméletről, arról, hogy érdemes-e rejtett jeleket keresni a The Beatles-borítókon, a híres zebrás képen, amelyen a négy beatle átkel az örökkévalóságba: elöl John Lennon fehérben, mögötte Ringo Starr feketében, majd a mezítlábas öltönyös Paul McCartney, s végül kék farmercuccban George Harrison.

Paul is csak egy öreg szivar

Négy fiatalember, négy zenész, négy ikon, s mégis emberek, liverpooli arcok a múltból. Egy évvel ezelőtt, amikor a The Guardian a 80. születésnapján írt Paul McCartneyról, akkor azt is idézték tőle, hogy az emberek félnek találkozni vele, de ő erre meg csak azt tudja mondani, hogy próbáljanak meg ezen túllépni, hiszen

én is csak egy öreg szivar vagyok.

És igen, Paul McCartney tényleg az, még akkor is, ha a világ zenetörténetének egyik legsikeresebb zeneszerzője, előadóművésze. Olyan, aki aligha él hibátlan vagy tökéletes életet, mégis méltósággal tudott megöregedni.

Most pedig bárki tesztelheti tudását, mennyire ismeri Paul McCartneyt. Ezzel a születésnapi kvízzel tisztelgünk előtte.

(Borítókép: Paul McCartney 2016. október 15-én. Fotó: Kevin Winter / Getty Images)

 

Rovatok