Index Vakbarát Hírportál

Avar kori leleteket találtak Szentendre közepén

2023. június 23., péntek 16:12

Avar kori sírokat – lovaskéseket, csontfésűket és egy lovas temetkezés részleteit – is feltárták Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) régészei Szentendrén, a HÉV végállomásának közelében.

Szentendre Város Önkormányzatának megbízásából 2023. júniusában kezdődtek próbafeltárások Szentendre P+R parkolójában, ahol a MNM Nemzeti Régészeti Intézetének munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen régészeti munkák lesznek szükségesek itt, amennyiben a jövőben a helyszínen újjáépül a leégett Spar áruház.

A parkoló közelében az elmúlt évszázadban számos római kori temetkezés, köztük kőszarkofágok és téglasírok kerültek elő – ezekbe a sírokba a Szentendre területén álló ókori Ulcisia Castra egykori lakosait temették. A mostani munkák során már a római kort követő időszak, a népvándorlás kor idejéből származó, mintegy 1300 éves csontvázas temetkezést sikerült dokumentálni – írja a szentendre.hu

Az összes most megtalált sírt már legkésőbb néhány évtizeddel a temetés után felnyitották, mivel a holttesteknek kizárólag a felsőtestét bolygatták meg. Ez leginkább akkor lehetséges, ha az ékszereket és más értékes tárgyakat kereső sírrablók még pontosan látják a sírhantokat, és tudják, hogy hol érdemes ásniuk

– fogalmazott Dr. Lassányi Gábor régész, az ásatások vezetője.

Két temetkezésnél az eltemetett személyek combja mellett hosszú vaskést, egy másik sír lábánál egy fonáshoz használt orsógombot, egy harmadikban egy agancsból faragott csontfésűt találtak.

A kutatás egyik legfontosabb, az avar korszakra jellemző leletegyüttese egy lovával eltemetett személy sírja volt, ahol a lószerszámot díszítő apró rézvereteket is megtalálták.

A kutatás végeztével a leletek a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek restaurálásra, temető területén hamarosan folytatódhatnak a régészeti feltárások,.

Rovatok