Index Vakbarát Hírportál

Szombat éjjel kinyílnak a titkos kapuk

2023. június 23., péntek 14:27

Több mint 400 intézmény 2200 programmal készül az idei Múzeumok Éjszakájára 2023. június 24-én. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén tartják.

A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne idén Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa, ahol szintén számtalan program várja az érdeklődőket. A Királynék városában a tárlatvezetések mellett digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint hagyományőrző programok is látogathatók.

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA IDEI TEMATIKÁJA A TRENDBEN VAGYUNK LESZ.

A kulturális eseménysorozat célja, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. A tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogyan váltakoznak a trendek, miként követik újabb és újabb hullámok egymást, miközben van, ami örök. Az eseménysorozat idén már több mint 20 éves, az évek alatt egyre több fiatal vesz részt a programokon, ami egyre „trendibbé” teszi a múzeumba járást.

Az esemény védnöke Miklósa Erika Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

A legnagyobb, legismertebb kulturális intézmények nyitják meg kapuikat a látogatók előtt, ám kevésbé ismert, esetleg szigorú(bb)an őrzött helyszíneken is fogadják az érdeklődőket. 

Titkosszolgálati Levéltár

Idén először vesz részt a programsorozatban a Titkosszolgálati Levéltár. Az intézmény látogatói most egy játékos kvízen keresztül ismerhetik meg 2021-ben nyílt állandó kiállítást, amely a magyar titkosszolgálatok 1945 és 1990 közötti történetét mutatja be. 

18 órától 23 óráig interaktív feladatokkal, valamint A játszma című film vetítésével várják az érdeklőket, amely előtt Fazakas Péter filmrendezővel és Köbli Norbert forgatókönyvíróval a bemutatott történet hitelességéről beszélgetnek majd. A film megtekintése – és a többi program – ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

Szentendrei Skanzen

A Szentendrei Skanzen is először csatlakozott a kulturális eseményhez, ám a város ezen kívül 10 helyszínen, tucatnyi érdekes programmal várja a látogatókat. A megváltott karszalaggal a Skanzen és a Ferenczy Múzeumi Centrum eseményei látogathatók. A felnőtt belépő ára 3000 forint, 6–18 év között 1500 forint, 6 év alatt pedig ingyenes.

Szent Iván éjjelén a Skanzen tavaly megnyílt Erdély épületegyüttesében a szerelem és az udvarlás a központi téma. Gyönyörű századfordulós ruhákat lehet felpróbálni, valódi táncmulatságot is szerveznek piknikkel, szerelmi jóslással és titkos üzenetekkel, szerelmes tárlatvezetéssel. 

Büntetés-végrehajtás

A Múzeumok Éjszakája programsorozathoz csatlakozott a büntetés-végrehajtás négy intézete is, amelyek változatos programokkal, érdekességekkel és kulisszatitkokkal várják az érdeklődőket június 24-e este. Már most tudni lehet, hogy a kezdeményezésnek nagy sikere lesz: előzetesen több száz lelkes érdeklődő regisztrált.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben 18 órától 22.30-ig nyitottak a kapuk. Az objektumban vezetett intézetlátogatás indul 18 és 20 órakor, ami az alábbi érdekességeket kínálja: régi rabszállító járművek megtekintése, régi és új egyen- és formaruhák megtekintése, kiállítás a fogvatartotti zárkákban talált tiltott tárgyakból, Műveleti Osztály bemutatója, szolgálati kutyás bemutató, mozgáskorlátozó eszközök (kéz- és lábbilincs, vezetőszár) kipróbálása, börtön kvíz, fogvatartotti zárka megtekintése, egy perc a biztonsági zárkában, a börtönkápolna megtekintése. 

A Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet szombaton 19 óra és 23 óra között csatlakozik a Zalaegerszegi Törvényszék programjához. A törvényszéken egy fogvatartotti mintazárkát rendeznek be, bv-s fotófal várják az érdeklődőket, továbbá fogvatartotti szállítójárművet mutatnak be. 

Sátoraljaújhelyen a Börtönmúzeum 300 éves a szabadságvesztés-büntetés Magyarországon szellemében tart szombat este folyamatos tárlatvezetéseket, amin felvillan egy-egy fontosabb állomás: testi fenyítés korszaka a kalodával, deressel, a büntetés-végrehajtás aranykora a 120 éves ujjlenyomatvétellel, a mai kor bemutatása zárkaszelfivel, technikai eszközök bemutatása, rabomobil bemutatója. A kapunyitás 18 órakor lesz és 22 óráig lehet tervezni a részvétellel.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumtól kapta a megtisztelő felkérést, hogy egy napra, június 24-én kitelepült bemutatóval járuljon hozzá a betyárélet témakörű új állandó kiállításához.

Hagyományok Háza

Idén is izgalmas programokkal vár mindenkit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a Hagyományok Házában. A különleges éjszakán megnyílik a Hagyományok Háza múzeumi raktára a látogatók előtt, ahol a több mint 8 ezer darabot számláló unikális gyűjtemény rejlik. Vezetett túrákon ismerkedhet meg a közönség a Budai Vigadó épületének rejtett zugaival, betekinthetnek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Miskagyűjteményébe. Kiállítják a ma már nem használatos audiovizuális hordozókat és azok lejátszóeszközeit az Archívumban, valamint a „Sisi és a népművészet – a csipke vonzásában” című kiállításon kurátori tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Nosztalgiavillamos

Nem mindennapi, különleges látványossággal találkozhatnak június 24-én 13:30 és 14:30 között, akik a belvárosban járnak. Ugyanis XIX. századi hölgyekkel a fedélzetén Nosztalgiavillamos indul a Deák térről a Fővám térre, ahonnan kapuőrök kísérik Borbély Kornélia és Szászváry Léna arisztokrata hölgyeket, valamint társaságukat a Nemzeti Múzeumhoz, ahol Emília kisasszony, a házvezető és nevelőnő fogadja a vendégeket.

A Deák térre a BKV „S” típusú, 611-es pályaszámú kocsi 13:30-ra áll be, az indulásig lehetőség van fotók készítésére. Az utazáshoz csatlakozni korlátozott számban lehet ingyenesen (20 fő), ez mindenképp regisztrációt igényel. A Fővám térről már bárki csatlakozhat a hölgyekhez és őket kísérő kapuőrökhöz, a gyalogos séta a múzeumba 14:30-kor indul. 

Rovatok