Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért tőle a pápa, most életműdíjat kap

2023. június 26., hétfő 18:47

Campiello-életműdíjat kap Velencében Bruck Edith magyar származású író és költő. Az Olaszországban élő, 92 éves alkotó nem csupán íróként volt jelentős, fordítói tevékenysége is kiemelkedő. Olyan neves magyar szerzők műveit ültette át olaszra, mint József Attila, Radnóti Miklós vagy Illyés Gyula.

Bruck Edith 92 éves írónőnek 2023. szeptember 16-án Campiello-életműdíjat adnak át Velencében. Az olasz irodalom népszerűsítésére alapított Campiello-díjat 1963 óta ítélik oda. Az idei öt jelölt nevét nemrégiben hozták nyilvánosságra, Ekkor jelentették be Rómában, hogy Bruck Edithet életműdíjban részesítik. Az öt döntős közül a különféle társadalmi rétegeket képviselő, 300 olvasóból álló testület, az Olvasói Zsűri választja ki a győztest.

Író és fordító

Bruck Edith – a díj mellé adott, az MTI által közzétett indoklás szerint – életével és művészeti tevékenységével egyaránt példát mutatott a társadalomnak. A szerző egész munkásságát annak szentelte, hogy a köztudatban tartsa az emberi történelem egyik legsötétebb oldalának emlékét és az azon való elmélkedést. Átlépte a népek és nyelvek közötti határokat az először darabokra szakított, majd egyesített Európában. Ellenállt a diktatúrák borzalmának, küzdött az emberi jogokért, az elkötelezett és humanista értelmiségi példaképe.

A Tiszabercelen született és Tiszakarádon nevelkedett Bruck Edithet 13 éves korában családjával Auschwitzba deportálták, majd onnan más koncentrációs táborokba került. 1955 óta Olaszországban él. Az elveszett kenyér című könyvével 2021-ben elnyerte a Viareggio-Repaci irodalmi díjat. 2021 februárjában a szentszéki napilap, a L’Osservatore Romano közölte cikkét a holokausztról, ezek után Ferenc pápa római lakásán kereste fel az írónőt, hogy

az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért.

Bruck Edith olyan magyar szerzők műveit fordította olaszra, mint József Attila, Radnóti Miklós vagy Illyés Gyula. 2018 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja.

Rovatok