Index Vakbarát Hírportál

Kitörhet a sztrájk az Operaházban, béremelést és tisztességes bánásmódot követelnek a dolgozók

2023. június 29., csütörtök 08:13

Béremelést, kollektív szerződést és tisztességes bánásmódot követelnek a Magyar Állami Operaház dolgozói. Ha nem sikerül megállapodni az intézmény vezetőségével, akár sztrájkolhatnak is.

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a múlt héten az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (OFDSZ) és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, aminek sztrájk lehet a vége, ha nem sikerül megállapodni az Operaház vezetésével – írja a Magyar Narancs.

A szakszervezetek a fizetések nagymértékű értékcsökkenése, valamint a 24 százalékos infláció miatt 30 százalékos alapbérrendezést kérnek az Operaház főigazgatójától, amelyre január 1-től visszamenőleg tartanak igényt.

Az OFDSZ csütörtök 10 órára kérte az egyeztetést, amit az Operaház vezetősége el is fogadott.

A lap hozzáteszi, hogy a munka törvénykönyve szerint, ha a munkaügyi vitában megtartott egyeztető eljárás hét napon belül nem vezet eredményre, vagy az egyeztető eljárás a sztrájkot kezdeményezőnek fel nem róható ok miatt nem jön létre, a dolgozóknak lehetőségük van sztrájkot szervezni.

Mint megírtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter Ókovács Szilvesztert nevezte ki az Operaház élére. A régi-új főigazgatót annak ellenére is kinevezték, hogy tavaly októberig tíz bírósági ítélet marasztalta el a Magyar Állami Operaházat a munkavállalóival szembeni törvénysértés miatt. 

A bíróságok eljárások folytán hozott végzéseiből látható, hogy a Magyar Állami Operaház mint munkáltató, folyamatosan megszegte a hatályos munka torvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a torvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben

– fogalmazott korábban Szentmártoni János helyettes államtitkár.

Ókovács Szilveszter újra kinevezett főigazgató az Operaházban megtartott 2023. június 26-i társulati ülésen elmondta, hogy az Opera szerinte magára számíthat és a közönségre, ezért vannak nyári előadások, 12 hónapos lett az évad. „Megpróbáljuk beosztani úgy, hogy törvényileg senki se sérüljön, de dolgoznunk kell, mert nyáron tele van a város turistával.”

Éreztette, hogy ebből tudják kitermelni azt a 10 százalékos béremelést, pontosabban keresetnövekedést, amit augusztus 1-től ígért a beszédében: 6 százalék emelés mindenkinek jár, 4 százalékot pedig teljesítményalapon adnának.

„Mindannyian tudjuk, hogy ez a helyzet ellentételezés nélkül nem maradhat – mondta –, de ehhez kellenek a nyári előadások, ehhez kell a fegyelmezett, odaadó, és a minőségre még inkább vagy ezután is törekvő magatartásotok.”

Rovatok