Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Alan Arkin Oscar-díjas színész

2023. június 30., péntek 17:15

Meghalt Alan Arkin Oscar-díjas amerikai színész, akinek munkássága hét évtizedet ölel fel a színpadi és filmszínészetben. A híres művész június 29-én, 89 éves korában halt meg otthonában, a kaliforniai Carlsbadban – írta meg a Variety.

Alan Arkin A család kicsi kincse című vígjátékban nyújtott mellékszereplői alakításáért kapott Oscar-díjat 2007-ben. A Ben Affleck által rendezett Argo című filmben nyújtott alakításáért pedig ismét jelölést kapott – emlékeztet az amerikai kiadvány.

A színészt 1967-ben a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok!, 1969-ben pedig a Magányos vadász a szív című filmben nyújtott alakításáért részesítette őt jelölésben az amerikai filmakadémia.

Nemrégiben Alan Arkin sorozatban kapta a Primetime Emmy-díj jelöléseket a vígjátéksorozat kiemelkedő mellékszereplője kategóriában a Netflix A Kominsky-módszer című sorozatában nyújtott alakításáért, amelyben Michael Douglas oldalán tűnt fel.

Az idős színész további négy Emmy-jelölést kapott (más kategóriákban) pályafutása korábbi szakaszában.

„Édesapánk művészként és emberként is egyedülállóan tehetséges természetfeletti erő volt. Szerető férj, apa, nagy- és dédnagyapa volt. Imádtuk őt, és nagyon fog hiányozni nekünk” – olvasható abban a nyilatkozatban, amit Alan Arkin fiai, Adam, Matthew és Anthony együtt adtak ki.

Rovatok