Index Vakbarát Hírportál

Harmincmillióért kelhet el a korábbi amerikai elnök magánlevele

2023. július 6., csütörtök 06:57

Megtalálták Abraham Lincoln egy korábban nem publikált, rövid, kézírásos üzenetét Pennsylvaniában. A levél, amely tartalmilag rávilágít az amerikai elnök stratégiai gondolkodására, az uniós hadsereg későbbi ezredesének, Charles Ellet Jr.-nak szól.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, rátaláltak Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnökének egy eddig ismeretlen levelére.

A Pennsylvania államból előkerült, a polgárháború alatt kézzel írt üzenet címzettje Charles Ellet Jr., az uniós hadsereg későbbi ezredese, aki Lincolntól kért tanácsot egy jól működő, polgári, mérnöki egység megszervezéséhez, amely Washington megerősítésében segíthetne a konföderációs fenyegetés ellen.

Kitérő válasz

Ellet úgy vélte, hogy a hadseregük hat évtizede alapított, kis létszámú mérnöki csapata nem tud megbirkózni az előtte álló feladattal. Ennek kapcsán kereste fel az amerikai elnököt, akinek kíváncsi volt a véleményére a kérdést illetően. Abraham Lincoln végül kitérő választ adott neki a következőképpen:

Ön azt javasolja, hogy állítsunk fel egy polgári, mérnöki egységet az Egyesült Államok szolgálatában. Én nem vagyok képes megítélni egy ilyen egység értékét; de örömmel támogatom, amennyiben Scott tábornok, McClellan tábornok és Totten tábornok jóváhagyja. Kérem, keresse fel őket, és kérje ki a véleményüket!

Keltezése alapján a levelet 1861. augusztus 19-én írta az elnök. Az üzenet több mint száz évig egy magángyűjteményben volt, ahonnan idén került elő. A dokumentumot árverésen tervezik értékesíteni, ahol valószínűleg kiemelt szerepet kap.

Az aukciót szervező Nathan Raab, a polgárháborús és egyéb történelmi emlékekkel foglalkozó Raab Gyűjtemény vezetője arról mesélt, hogy manapság nagy ritkaságnak számít, ha Abraham Lincoln egy eddig ismeretlen levelére bukkannak. A dokumentum a becslések szerint 85 ezer dollárért (30 millió forintért) kelhet el.

A Lincolnhoz köthető dokumentumok közül legdrágábban egy 1863-ban készült, emancipációról szóló proklamáció kelt el 2010-ben 3,8 millió dollárért (1,3 milliárd forintért), amely mindörökre szabadnak nyilvánította az északiak által elfoglalt déli területeken élő rabszolgákat. 2009-ben Lincoln 1864-es választási győzelmi beszédének egy aláírt példányát 3,4 millió dollárért (1,2 milliárd forintért) sikerült értékesíteni.

Rovatok