Index Vakbarát Hírportál

Tudatmódosító szerek nélkül válik láthatóvá a hang

2023. július 6., csütörtök 16:20

Tűzzsonglőrök és mesebeli lények lepik el Pécs belvárosát csütörtöktől vasárnapig. Szemkápráztató és különleges világ elevenedik meg a városban ezen a pár napon tudatmódosító szerek nélkül is. A hetedik Zsolnay Fényfesztivál fontos társadalmi problémákra is felhívja a figyelmet.

A világ legjobb fényfestői mérkőznek meg egymással a Zsolnay Fényfesztiválon csütörtöktől vasárnap estig Pécsett. Az ország első és egyetlen fényfesztiválja már tavaly is több mint 100 ezer embert vonzott a városba, a szervezők idén még nagyobb dobásra készülnek.

Hazai és külföldi fényművészek épületvetítései, háromdimenziós fényalkotásai elevenednek meg az éj leszállta után. Bárki, aki ezen a pár napon a belvárosban jár, nemcsak különleges élményekkel gazdagodhat, hanem átélheti az alkotás szabadságának örömét is az interaktív programokon.

A FESZTIVÁL FÓKUSZPONTJÁBAN OLYAN MŰALKOTÁSOK ÁLLNAK, AMELYEK KORUNK KÖRNYEZETI ÉS TÁRSADALMI PROBLÉMÁIRA (KLÍMAVÁLTOZÁS, ENERGIAVÁLSÁG, FENNTARTHATÓSÁG) HÍVJÁK FEL A FIGYELMET. 

A Dzsámi homlokzatán egy hipnotikus erejű vetítés lesz látható, amely a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul és az éghajlatváltozás okozta pusztításra reagál. A Színház téren erdei utazás várja a látogatókat: életre kelnek a hazai erdők állatai, növényei, gombái, és megelevenedik a mecseki erdők mese-és mondavilága. 

A Kodály Központ hangversenytermében egy gigantikus, hétméteres Földet ábrázoló fénygömb ragyog a látogatók feje felett.

A monumentális Gaia – amely az angol Luke Jerram alkotása – egy belülről megvilágított installáció. Minden centimétere 18 kilométert ír le a Föld felszínéből, a műalkotástól 211 méterre állva láthatja úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik.

Mesebeli lények lepik el a bevásárlóközpontot

Az érdeklődő fiatalok az UNICEF Magyarország Klímahősök programján kiemelkedő hazai szakemberekkel és döntéshozókkal beszélgethetnek. A szervezet fotókiállítással is készül, ahol különböző emberi sorsokat, történeteket ismerhetnek meg a látogatók. A kiállítás elgondolkodtató és sokszor torokszorító képei arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyerekjogi válság is.

A pécsi Árkád bevásárlóközpont sem marad ki a jóból: óriási mesebeli lények lepik el. Aki a korabeli szertartások misztikus hangulata után érdeklődik, látogasson el a Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamrájába. 

Hang-fény-tér installációt mutat be a Mïus zenekar és az Attaray Visual a Nádor Galériában.

Egy olyan audiovizuális, négydimenziós térélményt hoznak létre, amelyben a hang láthatóvá válik.

Idén a Parázsfészekkel gazdagodik a fesztivál, így délutánonként a tűzzsonglőrök műhelytitkait is megismerheti bárki, az esti előadáson pedig még a koktélok is lángra lobbannak. 

Kamionszínpad is lesz

Az országban egyedülálló módon egy negyventonnás kamionból készítenek színpadot a Zsinagóga előtt, ahol negyven fiatal zenész lép fel. A Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának tanítványai filmzenékkel, népdalokkal, világzenei művekkel készülnek. A cél, hogy minél többen megismerjék a az idén tízéves Máltai Szimfónia programot és a nehéz helyzetben élő gyerekekből álló zenekart, mindezt a kamion belső részében megtekinthető fotókiállítás is segíti.

A pestisjárványtól a fényfesztiválig

Európa egyik legismertebb fényfesztiválját Lyonban rendezik meg minden évben. A Fényfesztivál eredete az 1643-as dél-franciaországi pestisjárvánnyal függ össze, amelyben több ezer lyoni halt meg. Mivel még nem tudták a járványt megfékezni, Szűz Máriához imádkoztak. A szent tiszteletére 1852. szeptember 8-án Szűz Mária-szobrot akartak felállítani a Fourviere-hegyen, azonban az áradások és a rossz időjárási körülmények ezt nem tették lehetővé. Végül december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén adták át, ám az időjárás aznap is borzasztó volt. Estére jobb lett a helyzet, a helyiek pedig gyertyákat helyeztek el az ablakpárkányokon, és megvilágították az utcákat, hogy lássák, mi történik. Ez a gyertyagyújtás ihlette a lyoni fényfesztivált, amit azóta minden évben megrendeznek december 8-án.

A szabadtéri helyszínek ingyenesen látogathatók. Aki a zárt térben lévő alkotásokat is megtekintené, extra karszalagot kell váltania. A Zsolnay Fényfesztivál nemcsak éjszakákra tartogat programokat. Nappal utcaszínházi előadások, audiovizuális és fényszakmai programok várják az érdeklődőket, a Fény Útja pedig csütörtök, péntek és szombat este 21:30-tól hajnali 1 óráig, vasárnap 21:30-tól éjfélig látható.

(Borítókép: Zsolnay Fényfesztivál)

Rovatok