Index Vakbarát Hírportál

Gyarlósága miatt lehet hős a régész, aki 42 éve az életünk része

2023. július 8., szombat 08:59

George Lucas megálmodta, Steven Spielberg megrendezte, Harrison Ford eljátszotta. Indiana Jones a legvagányabb professzor, de nem hibátlan. Talán ettől emberi. Csejk Miklós és F. Tóth Benedek, az Index kultúra rovatának két tagja megidézi a múltat. A beszélgetésből kiderül, Jones professzor miért is örök és halhatatlan.

Nyilván az India Jones-sorozat ötödik epizódja, az Indiana Jones és a sors tárcsája az apropó arra, hogy megidézzük a tudós-régész szellemiségét és karakterét. A film már látható a mozikban, rendre meg is osztja a nézőtábort, kritikusok elemzik a kalandhős életútját, a filmes formanyelvet.

Nem is annyira titok

Pedig a titok nem is titok, miért ekkora siker az összes Indiana Jones-történet.

Az Indiana Jones-filmekben ez mind megvan. Részeiben és egészében. A régészprofesszor az egyetemes kultúra része, s bár Harrison Ford több részben már aligha szerepel – bár a CGI és VFX korában erre senki ne fogadjon nagy tételben –, Indiana Jones bármikor és bárhogyan előhúzható a kalapból, ha szükségünk lenne egy igazi kalandhősre.

Utóirat: a beszélgetésben többször elhangzik, hogy Harrison Ford nem éppen kiváló színész. Ha ezzel bárkit megbántanánk, az nem szándékos. És az is tény: Harrison Ford ikonikus filmek szereplője, a Star Wars összes filmjét, amelyben játszik, vagy a Szárnyas fejvadászt például el sem tudnánk képzelni nélküle.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Részlet az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmből. Fotó: Forum Hungary)

Rovatok