Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legenda, s mi csak „nézegetjük az Isten ablakait”

2023. július 12., szerda 16:11 | aznap frissítve

A 94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh születésű regényíró, drámaíró. Vörös István József Attila-díjas költő a hír kapcsán az Indexnek kiemelte: a cseh kultúrtörténet legszebb időszaka Kundera nélkül elképzelhetetlen lett volna. A magyar kulturális élet szereplői közül többen is a Facebookon emlékeznek rá.

Ahogy azt korábban megírtuk, 94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh születésű regényíró, drámaíró. Vörös István, József Attila-díjas költő az Indexnek elmondta: az a csodálatos, hatvanas évekbeli Csehszlovákia, amely

A CSEH KULTÚRTÖRTÉNET LEGSZEBB IDŐSZAKA, MILAN KUNDERA NÉLKÜL ELKÉPZELHETETLEN LETT VOLNA.

Vörös hozzátette: Kundera munkája nemcsak az irodalomra, hanem a színház és a filmművészetre is hatással volt.

A cseh filmre pedig úgy is hatott, hogy a Prágai Film és Előadó-művészeti Akadémián világirodalmat tanított, mások mellett Jiri Menzelt és Vera Chytilovát.

A világsikert is jól viselte

Vörös István szerint Kundera Tréfa című regénye az ötvenes évek sztálinizmusának legjelentősebb értelmezése és feldolgozása. Az író ekkor egy erőteljes és újszerű regényformát talált ki, amely jelentős esztétikai motívumokat is tartalmaz.

A világsikert jól viselte. Képes volt nyelvet váltani, amellyel együtt a poétikáját is megváltoztatta. Ugyanis az emigrációban franciául kezdett írni, először esszéket, majd regényeket. A kései műveit aztán elkezdte visszafordítani cseh nyelvre is. Fontos volt, hogy ne felejtsék el őt teljesen

– fogalmazott Vörös István.

„Milan Kundera olyan író volt, aki művein keresztül az egész világon generációkat volt képes megszólítani, ami nemzetközi elismerést hozott neki. Szorosan kapcsolódott szülővárosához, Brnóhoz, bár politikai okokból hazája elhagyására kényszerült. Figyelemre méltó szépirodalmi műveket és esszéket hagyott ránk – olvasható a cseh kormányfő nyilatkozatában. Petr Fiala - aki maga is Dél-Morvaország szülöttje - táviratban együttérzését fejezte ki Vera Kunderovának, az író özvegyének.

Kundera halálával a mai cseh és a világirodalom egyik legnagyobb alkotója távozott az élők sorából

– fogalmazott Martin Baxa cseh kulturális miniszter a Twitter-bejegyzésében. „Művei, amelyekben az európai kultúra alapértékeit boncolgatta, érdeklődése az ember, valamint az embernek a történelemben betöltött szerepe iránt a világirodalom megkerülhetetlen és maradandó alkotásai.”

Andrej Babis volt kormányfő, aki 2018-ban Párizsban felkereste Milan Kunderát, és felajánlotta neki a cseh állampolgárság újrafelvételét, "nagyszerű embernek" nevezte az írót.

Milan Kundera szerintem a legnagyobb cseh kortárs író

– mondta a politikus.

Bár Milan Kundera élete jelentős részét külföldön töltötte, „Csehország egyik legnagyobb szülöttjének számít, akinek művei a világirodalom remekei közé tartoznak” - írta a Twitteren Jan Lipavsky külügyminiszter.

Miért tűnt el a lassúság öröme? 

A magyar kulturális élet szereplői közül többen is a Facebookon emlékeznek Milan Kunderára. Nyáry Krisztián irodalomtörténész Kunderától idézett, mégpedig a Tréfa című regényéből.

Az Európa Könyvkiadó Facebook-posztjában azt írta: „Ő volt a világ legsikeresebb, legtöbbet fordított cseh származású szerzője.

Búcsúzunk, de nagy hatású művei velünk maradnak!

Fabiny Tamás evangélikus püspök is Facebookon emlékezett. „Ezekben a hetekben gyakran idézem magamban Lassúság című regényének ezeket a sorait:

Miért tűnt el a lassúság öröme? Hol vannak a hajdani ődöngők? Hol vannak a népdalok semmittevő hősei, a vándorlegények, akik malomról malomra járnak, és csillagos ég alatt alszanak? Eltűntek volna a mezei ösvényekkel, a rétekkel, tisztásokkal, a természettel együtt? Egy cseh mondás szép hasonlattal határozza meg édes semmittevésüket: nézegetik a Jóisten ablakait. Aki a Jóisten ablakait nézegeti, az nem unatkozik; az boldog.

(Borítókép: Milan Kundera 1981-ben. Fotó: Louis Monier / Gamma-Rapho / Getty Images)

Rovatok