Index Vakbarát Hírportál

Fogyasztóműtétbe halt bele Lisa Marie Presley

2023. július 14., péntek 10:45

A Los Angeles megyei orvos szakértő jelentése szerint Lisa Marie Presley januári halálát „vékonybél-elzáródás komplikációja” okozta. A vékonybél-elzáródás, általában hegesdés, sérv vagy rák miatt alakul ki. Műtét nélkül ez a bélszövet elhalását vagy perforációját okozhatja, ami halálhoz vezethet.

Lisa Marie Presley boncolási jelentése, amelyet a CNN csütörtökön kapott meg, tartalmazza Juan M. Carrillo törvényszéki orvos szakértő hivatalos véleményét, aki a vékonybél-elzáródás okát „az évekkel ezelőtti bariátriai műtét után kialakult összenövéseknek vagy hegesedésnek” tulajdonította. Ez az ilyen típusú műtétek ismert hosszú távú szövődménye.

Carrillo azt is kijelentette, hogy áttekintette a boncolás toxikológiai eredményeit, amelyek „terápiás” oxikodonszintet mutattak ki (az oxikodon egyike az Egyesült Államokban nagy mennyiségben fogyasztott, receptköteles opioidtartalmú fájdalomcsillapítóknak − a szerk.) Presley vérében − azaz olyan szintet, amely az orvosilag hasznos, és nem veszélyes tartományban van. Hozzátette, hogy a kvetapin (amelyet skizofrénia vagy mániás epizódok kezelésére használnak) metabolitja és a buprenorfin (egy fájdalomcsillapító, amely szintén használható az opioidfüggőség kezelésére) is jelen volt, de „nem járult hozzá a halálához”.

Nincs bizonyíték sérülésre vagy bűncselekményre. A halál módja természetesnek tekinthető

− állapította meg Carrillo.

Michael Camilleri, a Mayo Klinika gasztroenterológiai és hepatológiai osztályának tanácsadója és professzora csütörtökön a CNN-nek elmondta, hogy a Presley-nél talált gyógyszerek „lelassíthatták a bél perisztaltikáját”, és talán valószínűbbé tették volna, hogy az „elzáródjon az összenövések miatt”.

Bárkivel megtörténhet

„Sajnos ezek a tapadások bárkivel előfordulhatnak − tette hozzá. – És csak azért, mert használta ezeket a gyógyszereket, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az hajlamosabb volt a szövődmények kialakulására”.

Lisa Marie, a néhai Elvis Presley és Priscilla Presley egyetlen lánya órákkal azután halt meg, hogy szívmegállás miatt január 12-én kórházba szállították. A jelentés szerint halála reggelén hasi fájdalmakra panaszkodott.

Folasade P. May, a UCLA orvosi karának docense, a Melvin és Bren Simon gasztroenterológiai minőségjavító program igazgatója csütörtökön a csatornának elmondta, hogy gyanúja szerint Presley-nek „azért állt meg a szíve, mert a vékonybél-elzáródás miatt súlyos szövődményei voltak”. 

Lisa Marie Presley halálakor 54 éves volt.

„Priscilla Presley és a Presley család megdöbbenéssel és megrendüléssel értesült szeretett Lisa Marie tragikus haláláról − áll a család akkori közleményében. – Mélységesen hálásak mindenki támogatásáért, szeretetéért és imáikért, és kérik, hogy ne zaklassák őket ezekben a nehéz időkben.”

Lisa Marie Presley utolsó nyilvános szereplése néhány nappal a halála előtt a Golden Globe-díj-átadón volt, amelyen édesanyjával együtt vett részt, hogy támogassa a néhai édesapjáról szóló, Baz Luhrmann-féle Elvis című filmet.

Rovatok