Index Vakbarát Hírportál

„Az éjjeli koncert után már a csillagokat nézzük” a Margófeszten

2023. július 24., hétfő 16:13

Harmadik alkalommal várja a látogatókat 2023. augusztus 10-12. között a Margófeszt. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnyugatibb csatlakozott településén, Szentgyörgyváron, a Balatontól negyedórára változatos kulturális programokkal várják a látogatókat.

Irodalom a kertben, koncertek a dombon. Szentgyörgyváron ilyen a Margófeszt. Más, mint Budapesten. Az erdő, a vidék, a jó levegő miatt valahogy kötetlenebb, lazább, szabadabb. Talán jobb egy fa tövében – egy roséfröccs társaságában – hallgatni a kedvenc íróinkat, mint bárhol máshol. Ha akarsz,

Szentgyörgyváron fesztiválhangulatban beszélgethetsz egy jót Grecsó Krisztiánnal, Visky Andrással vagy Tompa Andreával. 

Számos program lesz, amire érdemes betérni, amelyen érdemes ott lenni. Koncertek, irodalmi programok, slam poetry, kiállítás és filmvetítések rendhagyó helyszíneken, elismert művészek tolmácsolásában.

A Margófeszt nyitónapján zene és irodalom kapcsolódik össze Beck Zoltán (30Y) és Grecsó Krisztián közös produkciója, a beck@grecsó estjén,

őket pedig az Analog Balaton követi a Nagyszínpadon.

Film után a csillagokat nézzük

A háromnapos programon fellép még Kiss Tibor (Quimby) formációja, az Aranyakkord, játszik a Fran Palermo, a Platon Karataev, valamint a Galaxisok, a Sorbonne Sexual, a glsch (Slow Village), szólókoncerttel érkezik a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert, színpadra lép az OIEE, a Bence Kalandjai és a Kolibri is.

 

A zenészeket hangszerek nélkül új oldalukról ismerheti meg a közönség az MVM Backstage program keretében, ahol Ott Anna beszélget majd a fellépő zenekarok frontembereivel.

A Margófeszt egy kicsi kulturális fesztivál nagy élményekkel, amit a helyszínt adó Szentgyörgyvár lakóival közösen hoztunk létre

– mondta Valuska László fesztiváligazgató.

Itt minden megvan, ami egy fesztiválban a legjobb, elindulunk délután egy beszélgetésre, éjjel a koncert vagy a film után már a csillagokat nézzük, a kettő között pedig változatos programokkal, emberekkel, kulturális tájakkal és helyi ízekkel lehet találkozni a falut járva.

A slam poetry szerelmesei a fesztiválon a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban többek között Horváth Kristóf (Színész Bob) és Simon Márton workshopjain tanulhatják a műfajt, a templomkertben délután irodalmi beszélgetések lesznek Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával és Visky Andrással, a nyári olvasmányokat pedig kedvezményesen a Bookline Teraszon lehet majd beszerezni.

Grillázst és cukorperecet készíteni

Éjszakánként bemutatják a Hat hét, a Kojot, valamint a Magasságok és mélységek című filmet, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárják a napot. A fesztiválon résztvevők a Szeretünk Zala Egyesület vezetésével megismerhetik a helyszínt adó régió különlegességeit, kenuzhatnak a Kis-Balatonon, rizlingkóstolón vehetnek részt Reziben, megtanulhatják a grillázs vagy a legendás zalai cukorperec készítésének titkait, éjszakánként pedig egy csillagász segítségével fedezhetik fel a különlegesen tiszta zalai eget.

A gyerekeket a fesztiválon bábelőadás és játszótér várja. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az MVM, valamint a Bookline támogatásával megvalósuló Margófeszt helyszíne Szentgyörgyvár, amely Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is néhány kilométerre található, a Balatontól 15 perc, és Budapestről is könnyen elérhető.

A rendezvény napijeggyel és bérlettel is látogatható, diákoknak és zalai lakosoknak kedvezményes áron. A programokra való eljutást Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítik.

Rovatok