Index Vakbarát Hírportál

Reisz Gábor új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál

2023. július 25., kedd 13:41

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című új filmje az augusztus 30. és szeptember 9. között megrendezendő 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában mutatkozik be először.

A filmet forgalmazó Cirko Film MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hírt Alberto Barbera fesztiváligazgató jelentette be a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.

Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére az A kategóriás fesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekcióban szerepel majd.

Ebben a válogatásban olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétika és kifejezésmód szempontjából a legújabb trendeket képviselik. A filmet a rendező és a főszereplők mellett a producer és a stáb tagjai is elkísérik Velencébe.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

A történet szerint a gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de rájön, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, de ő a történelemtanárba, Jakabba.

A családos Jakab pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes – olvasható a közleményben.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók.

A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyv-író Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A magyar nézők közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen nézhetik meg először a filmet a Cirko-Gejzír moziban szeptember 22-én. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban is lesz vetítés és közönségtalálkozó. A Magyarázat mindenre október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül majd a magyar mozikba – áll a közleményben.

Rovatok