Index Vakbarát Hírportál

„Anyám leteszi a tupírfésűt és felrázza a hajlakkot”

2023. július 26., szerda 15:12

„A következő fejezet a könyvemben a viharról szól. Sok negatívum kötődik hozzá, pedig természetes jelenség, és nem veszekedéseket vagy sorscsapásokat jelez, csak figyelmeztet, hogy itt az ideje egy fontos döntésnek, valamint a nagytakarításnak, különös tekintettel a tükrökre és a nyílászárókra” – így kezdődik Katona Ágota Négyzeteken keresztül látjuk az eget című alkotása, amely a PesText irodalmi pályázatának szakmai díját nyerte.

„Illúziókat kergetsz, sóhajtozik anyám, nem hiszi el, hogy a kiállítótérben valódi felhő lebeg. Mutatom neki a videót, Berndnaut Smilde füstgéppel fúj vízpárát egy üres terembe, így keletkezik a felhő. Ez nem művészet, legyint anyám. Igen, vagyis nem, ez valóság, mondom én, színtiszta tudomány. Nem mindegy, mekkora a helyiség páratartalma és hőmérséklete. Fotósop, mondja erre ő, ezt a szót tőlem tanulta. Nézem tovább a videót, nem is figyelek arra, hogy milyen az idő odakint.

Pedig a földi eseményekhez szorosan hozzátartozik, hogy mi történik az adott pillanatban az égen, hogyan mozognak a tornyos gomolyfelhők, a borzas zivatarfelhők üllővel, a kékes vagy csíkos lepelfelhők, mondom anyámnak reggel, miközben fésülködik. Ha gyakrabban tekintenénk fel az égre, több rálátásunk lenne a jövőre. A víz éltető körforgása éppolyan nagy hatással van az életünkre, mint a Hold.

Anyám leteszi a tupírfésűt és felrázza a hajlakkot. Fél óráig tollászkodik, pedig csak a boltba készül, elvégre nyugdíjas. Ha kumuluszokat látunk, nyugodt napra számíthatunk, folytatom a szónoklatom, a cirruszok viszont veszekedéseket és közlekedési baleseteket ígérnek, akárcsak a telihold. Minderre bizonyítékaim vannak. Megfigyeléseimet hamarosan fotóalbum formájában is közzéteszem.

Anyám halkan kuncog az előadásomon, és begyűr egy nejlonszatyrot a táskájába. De hát te hiszel az asztrológiában, anya. Mi különbség van ég és ég között? Ugyan, Ferikém, csóválja a fejét a tükör előtt, hiszen fotózni sem tudsz rendesen, fiam! Mindig csak a felhők. Írni akarsz egy könyvet, nem vagy te normális” – így kezdődik Katona Ágota Négyzeteken keresztül látjuk az eget című novellája, amely a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál 2023-as, „Felhők” hívószóra kiírt irodalmi pályázatát nyerte meg.

A tizenegy döntős mű elsőként a SZIFONline irodalmi portálon olvasható.

Július 26-tól augusztus 25-ig lehet szavazni, hogy ki nyerje a közönségdíjat. 

A pályázat zsűrizése két körben zajlott. Alapos előválogatást követően a legjobb 11 pályamű került az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. Visky András, Lövétei Lázár László és Vados Anna döntöttek a szakmai díjról. Mind a szakmai, mind a közönségdíj nyertese 300 ezer forint díjazásban részesül, mindkét írás megjelenik angol fordításban a The Continental Literary Magazine-ban, és magyarul a fesztivál  zinjében. Szerzőik továbbá fellépési lehetőséget kapnak a PesTexten. A világirodalmi fókuszú PesText szeptember 27-30. között ötödik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség  szervezésében.

Katona Ágota

1989-ben született Balassagyarmaton, 2008 óta Budapesten él. Az ELTE esztétika-magyar-szerkesztői ismeretek szakán végzett, verset és prózát ír, kollázsokat készít. Első kötete Kezdetben, mégis vihar címmel 2021-ben jelent meg a Fiatal Írók Szövetségénél.

Rovatok