Index Vakbarát Hírportál

Teller Ede szerepe alaposan feladta a leckét az Oppenheimer színészének

2023. július 28., péntek 07:57

A híres magyar származású fizikus, Teller Ede is fontos szereplője Christopher Nolan Oppenheimer című filmjének. Az alakítást Benny Safdie-ra bízták, aki egy interjúban mesélt arról, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie.

A rendezőként is elismert színész „hihetetlen egybeesésnek” nevezte, hogy megkaphatta Teller Ede szerepét. Fiatal korában rengeteget gondolt rá, hogy atomfizikus legyen, ezért nem volt számára ismeretlen a fizikus neve – közölte a Variety magazin.

Benny Safdie megjegyezte, hogy nagyon ideges volt Teller Ede akcentusa miatt.

Mint mondta, Christopher Nolan úgy próbált segíteni neki, hogy elküldte neki az összes interjút, amit a magyar származású fizikusról talált. 

Külön kiemelte azt a felvételt, ahol Teller Ede az akkor elhunyt barátjáról, Neumann Jánosról beszélt. A színész csendesnek és szelídnek írta le a fizikus hanglejtését. További nehézségként említette, amikor meg kellett jelenítenie Teller Ede időskori hangját. Ezt végül kiabálással és a hangszálainak megdolgoztatásával érte el.

Benny Safdie pozitívumként említette Teller Ede szemöldökét, amit szerinte nagyon jól sikerült megidéznie. Hozzátette, hogy Christopher Nolannel sokszor jókat szórakoztak Teller Ede karakterén.

Teller Ede mint áruló?

Christopher Nolan Oppenheimer című filmjéből kiderül, nem ő az atombomba feltalálója, ő leginkább a létrehozásának projektmenedzsereként működött. Szegedi Péter tudományfilozófus az arútluK legújabb podcastjában Csejk Miklós műsorvezetőnek beszélt arról, hogy kik voltak az atombomba valódi feltalálói.

A beszélgetésben arról is szó esik, hogy miért lett áruló Teller Ede, zsarolták-e a szeretőjével Oppenheimert, valamint van-e elegendő atom- és hidrogénbomba ahhoz, hogy az emberiség elpusztítsa önmagát.

Rovatok