Index Vakbarát Hírportál

Alaposan megvizsgálta a magyar slágerek szövegeit a médiahatóság

2023. július 31., hétfő 15:19

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosan is elérhető magyar slágerek szövegeit elemezte. A kutatásba több mint 2000 dal került be. A leggyakoribb téma a szerelem és a vágyakozás, gengszterélet-témában viszont meglehetősen kevés sláger születik.

Magyar slágerek szövegeit vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A kutatás célja, hogy a magyarok által hallgatott és magyar nyelven íródott slágerek szövegeit elemezzék, és feltárják a dalok témáit – írja az MTI. A legnépszerűbb zenék kiválasztásakor a Spotify és a YouTube toplistáit vették figyelembe.

2366 dal került be az elsődleges listába, de a végleges adattisztítást követően 2072 dal maradt.

A kutatásból az derült ki, hogy egy zeneszöveg átlagos hosszúsága 279 szó.

Az NMHH azt is írja elemzésében, hogy a slágerek témái hét irányba ágaznak el, ezek a leggyakoribbtól a legritkábbig a következők:

A legtöbb dal (434) a szerelem témájában született. Második helyre a vágyakozás került, legritkábban a gengszterélet és a bulizó témában írtak dalokat a szerzők. Az NMHH szerint a statisztikák azt mutatják, hogy a bulizó zenék a legnépszerűbbek, a spotifyos letöltések 19,2 százalékát, a youtube-os megtekintések 18,3 százalékát teszik ki ezek a dalok.

Megemlítik az IFPI statisztikáit is, miszerint 2022-ben egy átlagos felhasználó heti szinten több mint 20 órát töltött zenehallgatással. Megjegyzik, hogy amennyiben ezek a tendenciák nem változnak,

egy mai tini 65 éves korára majdnem 6 évet fog zenehallgatással tölteni.

A teljes kutatás itt érhető el.

Rovatok