Index Vakbarát Hírportál

Seth MacFarlane egymillió dollárral támogatja a színészsztrájkot

2023. augusztus 2., szerda 11:31

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek, a színészek és az írók rendületlenül folytatják a médiakonszernek elleni sztrájkokat, emiatt azonban dolgozni sem tudnak, így pénzt sem keresnek. A helyzetet a The Entertainment Community Fund próbálja orvosolni, akik a befolyó adományokból a nehéz sorsra jutott színészeket és írókat támogatják – nekik segített most Seth MacFarlane.

Seth MacFarlane 1 millió dollárt adományozott a The Entertainment Community Fundnak, hogy a SAG-AFTRA és a WGA sztrájkjai alatt pénzügyi támogatást nyújtson az iparágban dolgozóknak.

Az alap május 1-je óta több mint 7500 adományozótól több mint 6,3 millió dollárt gyűjtött össze a filmes és televíziós dolgozók támogatására.

Az Entertainment Community Fundot elönti a hála, amiért közösségünk prominens vezetői adományokkal támogatják a rászoruló filmes és televíziós dolgozókat. A segélykérések napról napra nőnek, ezek az adományok azonban azonnali segítséget fognak tudni nyújtani azoknak, akik még mindig a világjárvány miatti leállásokból próbálnak felépülni

– magyarázta Annette Bening, a The Entertainment Community Fund elnöke keddi nyilatkozatában, melyhez később hozzátette, nagyon reméli, hogy az ilyen nagyobb adományok másokat is arra ösztönöznek majd, hogy támogassák a szakma egyéb tagjait.

A SAG-AFTRA és a WGA sztrájkjai során bekövetkezett munkabeszüntetés miatt jelentősen megnőtt az alaphoz beérkező sürgősségi pénzügyi támogatás iránti kérelmek száma. A heti elosztás körülbelül 400-500 ezer dollárra emelkedett, szemben a 2023 első felében mért heti 75 ezer dolláros átlaggal, erről már a Variety számolt be.

Az Emmy-gála is elmarad miatta

Mint arról az Index is beszámolt, a 2023-as Emmy-díj-átadót már biztosan nem a szokásos szeptemberi időpontban tartják, miután a színészek és az írók folytatják a médiakonszernek elleni sztrájkokat. A 75. Emmy-gálát eredetileg szeptember 18-ra időzítették, a műsort pedig a Fox sugározta volna.

Az új időpont egyelőre nem ismert, de közeli források megerősítették, hogy az eredeti időpont – sőt hónap – sem szerepel a tervekben – írja a The Hollywood Reporter. Az eseményre állítólag addig nem kerül sor, amíg a SAG-AFTRA és az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) meg nem állapodik a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével.

Ha a Televíziós Akadémia és a Fox ragaszkodna a szeptember 18-i dátumhoz, akkor valószínűleg egy nagyrészt üres terem fogadná őket (a 2022-ben kiosztott huszonöt díjból tizenhatot színészek vagy írók kaptak).

Rovatok