Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás nyílik a Holdon

2023. augusztus 3., csütörtök 10:38

A jövő év végére többmúzeumnyi alkotást archiválnak a Holdon az emberi kreativitás maradandó bizonyítékaként. Ugyan korábban is volt már rá példa, hogy tárgyakat helyeztek el az égitesten, a mostani gyűjtemény jóval változatosabbnak ígérkezik. A földön kívüli archívum egy palackba zárt üzenet lesz a jövő generációinak.

Az emberi kreativitás maradandó bizonyítékaként harmincezer művész több mint ezer alkotásának digitalizált változatát küldik fel a Holdra, köztük képeket, tárgyakat, magazinokat, könyveket, versgyűjteményeket, podcastokat, filmeket és zenéket. A projektet Samuel Peralta kanadai fizikus és műgyűjtő vezeti, aki a földön kívüli archívumot úgy jellemzi, mint

egy palackba zárt üzenetet a jövő generációinak.

Azt szeretné, hogy „az utazók, akik megtalálják ezeket az időkapszulákat, felfedezhessék mai világunk gazdagságát”. A gyűjtemény darabjait – a digitalizálás után – memóriakártyákon tárolják, vagy a filmalapú mikrofilmek 21. századi változatára, a szélsőséges időjárásnak ellenálló NanoFiche-lemezre vésik. Az utóbbi esetben akár nagyítóval is látni lehet az apró adatokat.

Ez a legnagyobb és legátfogóbb projekt, amely kulturális alkotásokat juttat az űrbe. Sehol sincs ehhez fogható

– mondta Peralta a The New York Timesnak

A Holdkódex (Lunar Codex) nevű gyűjtemény arra emlékeztet, hogy a háborúk, világjárványok és gazdasági válságok nem akadályozták meg az embereket a szép dolgok létrehozásában. A 157 ország művészeitől, íróitól, filmeseitől, zenészeitől összegyűjtött alkotásokat négy kapszulában osztják el. A tervek szerint 2023 novembere és 2024 novembere között juttatják el a Holdra az adatokat.

Évtizedek óta helyeznek el alkotásokat a Holdon

Korábban is volt már rá példa, hogy művészek alkotásait vitték a Holdra. Az Apollo–12 1969-es küldetésekor Andy Warhol képzőművész, Robert Rauschenberg festőművész, valamint Forrest Myers és John Chamberlain szobrászok vékony kerámialapra karcolt rajzait helyezték el az égitesten. Két évvel később az Apollo–15 legénysége a felszínen hagyta Paul van Hoeydonck belga művész 9 centiméter magas alumíniumszobrát, a Fallen Astronautot, azaz az Elesett űrhajóst.

A Holdkódex ennél jóval változatosabb. Az archívumban szerepel többek között Ayana Ross New American Gothic című műve, amely 2021-ben elnyerte a női művészeknek járó Bennett-díjat; de a háború sújtotta Ukrajnát elhagyó Oleysa Dzhurayeva grafikusművész fametszetei és linómetszetei, valamint az autoimmun betegségben szenvedő Connie Karleta Sales festményei is helyet kaptak a gyűjteményben.

Rovatok