Index Vakbarát Hírportál

Hiába a sztrájk Hollywoodban, a Warner Bros. még így is jól járt

2023. augusztus 3., csütörtök 21:45

A hollywoodi írók és színészek folyamatos munkabeszüntetése 100 millió dollár megtakarítást hozott a vállalatnak – közölték a Warner Bros. Discovery (WBD) vezetői elemzőkkel csütörtökön, a második negyedéves eredményekről szóló telefonbeszélgetés során. A vállalat azzal számol, hogy szeptemberben véget ér a három hónapja zajló sztrájk.

Bár a szakszervezetek és a stúdiók közötti tárgyalások még nem folytatódtak, a WBD úgy tervez, hogy a sztrájk szeptember elején végét ér, és folytatódhat a parkolópályára helyezett sorozatok és filmek produkciója.

„Mi történetmeséléssel foglalkozunk. Célunk, hogy nagyszerű történeteket meséljünk el, olyan történeteket, amelyek képesek szórakoztatni és inspirálni” – mondta David Zaslav vezérigazgató az elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetésen.

Hozzátette: „Mindezt nem tudjuk megtenni a nagyszerű kreatív stáb nélkül. Az írók, rendezők, szerkesztők, producerek, színészek és a többiek nélkül. A mi feladatunk az, hogy lehetővé tegyük számukra, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból”.

Bízunk benne, hogy hamarosan minden fél visszatér a tárgyalóterembe, és hogy a sztrájkok úgy érnek majd véget, hogy az írók és színészek méltányosnak találják a díjazásukat, és úgy érzik, erőfeszítéseiket és hozzájárulásukat teljes mértékben megbecsülik

– fogalmazott Zaslav.

A WBD pénzügyi igazgatója, Gunnar Wiedenfels szintén a második negyedéves eredménybeszámolóval kapcsolatban kijelentette, hogy a vállalat több mint 100 millió dollárt takarított meg a sztrájkok miatt a második negyedévben, április 1. és június 30. között.

Ebben az időintervallumban még csak az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) sztrájkolt, de a televíziós és filmes produkciókat már ekkor is súlyosan érintette a szóló munkabeszüntetés – idézi fel a Variety.

Három hónapja tart a sztrájk

hollywoodi forgatókönyvírók május elejénkezdtek sztrájkba, miután érdekképviseletük, a WGA nem tudott egyezségre jutni a filmstúdiók és a streamingszolgáltatók vezetőivel az írók anyagi juttatásairól.

Az írók azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből, ugyanis azt állították, nem tudnak megélni a fizetésükből.

A sztrájkhoz július közepén 160 ezer hollywoodi színész, kaszkadőr és más szórakoztatóipari alkalmazott is csatlakozott. Amíg tart a sztrájk, a színészek nem szerepelhetnek filmekben, és nem reklámozhatják a már elkészült alkotásokat.

A Disney vezérigazgatója korábban  azt mondta , hogy a Hollywoodban sztrájkoló írók és színészek szakszervezetei irreális követelésekkel álltak elő.

A sztrájknak egyébként a filmes világon túlmutató negatív hatásai is vannak: ruhatisztítók, éttermek és egyéb szolgáltatók is szenvednek miatta.

Rovatok