Index Vakbarát Hírportál

Befejezte működését a Clio Intézet

2023. augusztus 6., vasárnap 18:14

Július 31-én megszűnt a Clio Intézet, amelynek munkatársai a XX. századi magyar történelem sorsfordító eseményeit, összefüggéseit dolgozták fel és mutatták be. Munkájukat az újonnan megalakult Erőszakkutató Intézet – Budapest keretein belül folytatják.

A Clio Intézet a közösségi oldalán tudatta pénteken, hogy 2023. július 31-ével befejezte működését, és jogutód nélkül megszűnik. Mint írták, Bajcsi Ildikó, Fóris Ákos, Gellért Ádám, Kosztyó Gyula, Olosz Levente, Perczel Olivér és Végső István ezentúl az újonnan megalakult Erőszakkutató Intézet – Budapest keretein belül folytatják munkájukat, amelynek tevékenységét az eroszakkutatas.hu oldalon lehet követni.

A Clio Intézet munkatársai nevében megköszönte minden kedves olvasójának, előadójának, nézőjének, valamint szerzőjének a figyelmét, munkáját és észrevételét. 

Hozzátették: a Clio Intézet tartalmai – a Clio Kötetek könyvsorozat 10 kötete, a Clio Műhelytanulmányok folyóirat 31 száma, a Clio Intézet rendezvényeit, valamint kutatóinak konferenciaszerepléseit dokumentáló 189 videó, illetve kutatóik levéltári beszámolói és ismeretterjesztő cikkei – továbbra is elérhetők maradnak az oldalaikon.

A honlapon olvasható leírás szerint a Clio Intézet munkatársai a XX. századi magyar történelem sorsfordító eseményeit, összefüggéseit dolgozták fel és mutatták be. „A pályájuk elején járó történésznemzedék képviselőiként a jelenkori Magyarország sajnálatosan újratermelt és egymással gyakran még ma is szembeállított traumáihoz tárgyszerűen, higgadtan és empatikusan szeretnénk közelíteni” – írták.

Elsősorban a politikai átmenetek, a vörös- és fehérterror, a román megszállás, a Horthy-korszak és a második világháború időszakát kutatták. A Clio Intézet 2017 decemberében alakult.

Rovatok