Index Vakbarát Hírportál

Ha este Billie Eilish-koncertre menne, már most elkésett

2023. augusztus 15., kedd 12:17

Az amerikai énekesnő kedd este lép majd fel a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán, azonban már a reggeli órákban elkeltek az első helyek, így időben kell érkeznie annak, aki bármit is szeretne látni az előadóból.

Billie Eilish az idei Sziget legnagyobb fellépőjének számít, aki miatt egy nappal kitolták a fesztivált, hogy mindenképp koncertet tudjon adni Budapesten. Az érkezése már csak amiatt is nagy dolognak számít, mivel ugyan korábban fellépett már Európán belül, Magyarország környékére eddig nem merészkedett, így minden bizonnyal a szomszédos országokból szintén sokan érkeztek a Szigetre, hogy élőben hallhassák őt. 

Azt már előre sejteni lehetett, hogy a fesztivál ezen napja telt ház lesz – ami egyelőre még nem következett be, de várjuk ki a végét –, és legalább annyian lesznek, mint tavaly  Justin Bieber fellépésén, viszont a Twitteren közzétett videók alapján sokkal nagyobb tömegre lehet majd számítani.

Az amerikai énekesnőt már tegnap a Ferihegyi reptéren egy csapat rajongó várta, illetve egy újabb tömeg a hotelnél, ahol megszállt, ám ez még semmi ahhoz képest, amilyen sorok jelenleg a Sziget Nagyszínpadánál állnak.

A színpad első soraiba ugyan még nem lehet odaférkőzni, mivel szalaggal el van zárva, és csak a délután folyamán nyitják majd meg, az elszánt rajongók viszont a szalag előtt várakoznak, hogy később a lehető legjobb helyen legyenek. Bár kérdéses, hogyan fogják kibírni a több mint kilencórás várakozást a tűző napon, anélkül, hogy elmozdulnának a helyükről, és egy másik fan furakodna oda. 

Egy szempillantás alatt lett híres

Billie Eilish pályafutása 2015-ben indult, amikor testvérével, Finneasszel – akinek akkor már volt egy bandája – közös dalokon kezdtek el dolgozni, amelyeket végül a SoundCloud zeneáruház oldalára töltöttek fel. Az elismerés az Oceans Eyes című dallal érkezett meg, amit egyébként Finneas a saját zenekarának írt, ám úgy vélte, húga hangszínéhez sokkal jobban passzolna a dal. A szerzemény felkeltette Finneas menedzserének érdeklődését, aki úgy vélte, testvére segítségével nagy sikereket érhetne el az énekesnő, így komolyabban kezdtek el foglalkozni azzal, hogy megalkossák a lány saját imidzsét. Az Oceans Eyes című dalhoz tartozó videóklip 2016 márciusában debütált, amire már a rádióállomások is felfigyeltek, és elkezdték játszani a nótát.

A testvérek ekkor még mindig a SoundCloudon jelentették meg a szerzeményeiket, ám ez nem sokáig maradt így, mivel Eilisht még azon a nyáron szerződtették a Darkroomhoz és az Interscope Recordshoz. A melankolikus pophoz legközelebb eső, kissé Lana del Rey-beütésű dalok frissítőleg hatottak akkoriban a zeneiparra, és az énekesnő által képviselt stílus azóta is sokkal inkább mondható alter, mintsem mainstream műfajnak. Az újdonság varázsa zeneszeretők millióinak volt csábító, ám Eilish sikeréhez jelentősen hozzájárultak a Spotify és az Apple Music streamingplatformok is, amelyek kvázi felkarolták őt. Utóbbi 2017 szeptemberében a hónap feltörekvő tehetségének választotta, és leforgattak vele egy rövid dokumentumfilmet, kiadták egy kislemezét, illetve készítettek vele egy interjút, ami jelentősen megdobta a népszerűségét.

2018-ban divatmárkákkal kezdett együtt dolgozni, majd még ugyanazon év novemberében felkerült a legbefolyásosabb 30 év alatti hírességek listájára, illetve ő lett a legfiatalabb előadó, akinek a dalát 1 milliárdan hallgatták meg a Spotifyon. 2019-ben a When We All Fall Asleep, Where Do We Go című albumának – rajta többek között a Bad Guy és a Bury a Friend dalokkal – megjelenésével robbant be igazán a köztudatba, majd még ugyanabban az évben ismét turnéra indult, ami 132 show-t foglalt magában. Bár a lemez kapcsán még egy turnét terveztek, a koronavírus-járvány miatt végül törölték a koncerteket. A fiatal énekesnő népszerűsége ugyanakkor a pandémia alatt sem hagyott alább, sőt a bezártság időszakát dalszerzéssel töltötte, majd 2022-ben, a járványt követően jelentette megHappier Than Ever című albumát, amellyel egy 88 állomásos világ körüli turnéra indult. Valószínűleg javarészt e lemez dalai fognak elhangzani a szigetes fellépésén is, visszanyúlva a közönségkedvenc nótákhoz.

Az előadó egyébként a pandémia alatt nyerte el első öt Grammy-díját, illetve megkapta élete nagy lehetőségét, így ő lett a legfiatalabb előadó, aki valaha megírt és előadott egy James Bond-film-főcímdalt. A 62. Grammy-díj-átadón szintén ő lett a legfiatalabb énekes, aki ugyanabban az évben elnyerte a négy fő Grammy-kategóriáért járó elismerést. Jelenleg 16 Guinness-rekordot tart fenn. Hét Grammyvel büszkélkedhet, illetve a James Bond – Nincs idő meghalni című filmben való közreműködése egy Oscar- és Golden Globe-elismerést hozott számára. Eddig egyébként összesen 169 díjat ítéltek oda neki.

(Borítókép: Billie Eilish 2022. június 10-én. Fotó: Samir Hussein / Getty Images)

 

Rovatok