Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb sztárok varázsolnak ünnepi hangulatot a Tabánban

2023. augusztus 16., szerda 14:42

Charlie, Demjén Ferenc és a Neoton is színpadra lép a Tabán Fesztiválon, amelyet a Szent István-napi eseménysorozat részeként rendeznek meg augusztus 18. és 20. között. A magyar könnyűzenei élet egyik legmeghatározóbb helyszínén igazi retróhangulatra lehet számítani.

Augusztus 18. és 20. között, a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként számos program várja az ünneplőket a főváros legszebb helyszínein. A Gellért-hegy és a Várhegy közötti területen az ingyenes Tabán Fesztivál gondoskodik a jó hangulatról, ahol a legnagyobb sztárok lépnek fel. A konferansziék a Retro Rádió műsorvezetői lesznek. 

Augusztus 18-án, pénteken az este 6-kor kezdődő eseményen Abaházi Csaba látja el műsorvezetői teendőket, és rögtön színpadra is lép az Abaházi RT-vel. A Takáts Tamás Blues Band koncertje 19 órakor kezdődik, a rock, jazz, blues, soul és funky világában is otthonosan mozgó Charlie pedig 20 órakor ad koncertet. 

Másnap, 19-én Várkonyi Attila vezeti a rendezvényt, és elsőként Hevesi Tamás lép színpadra, őt követi az Ismerős Arcok 19 órakor, majd a tavaly is telt házas Aréna-koncertet adó Demjén Ferenc következik 20 órakor. 

A nemzeti ünnepünkön Dénes Tamás lesz a Tabán Fesztivál házigazdája. Aznap a tűzijáték miatt korábban kezdődnek a koncertek, így 16 óra 30 perckor köszönthetjük a Roy és Ádám Trió rockegyüttest, majd fél 6-kor a Bon-bon lép színpadra, és a Neoton Família fél 7-kor kezdődő  koncertje zárja az eseményt. 

A magyar könnyűzenei élet legmeghatározóbb helyszíne

Ahogy Szente Vajk, a Szent István-nap nagykövete a kampányvideóban fogalmaz, a Tabánban 1968 óta rendeznek fesztiválokat, és a 70-es évektől ez a hely a magyar könnyűzenei élet talán legmeghatározóbb helyszíne lett.

Így nem is kérdés, hogy a Retro Tabán az idei Szent István-napi ünnepségsorozat pillére lesz, a legnagyobb hazai sztárok koncertjeivel, sőt a zeneszeretők Charlie-val is találkozhatnak

– mondja a színész, aki a Liszt Ferenc-díjas magyar énekest kérdezi az élményről. 

Charlie a videóban kifejti, hogy először 1995-ben koncertezett a Tabánban. Sok-sok emlék fűzi ehhez a helyszínhez, ahol szinte minden második évben fellépett, ez körülbelül 15-20 alkalmat jelent. Mint fogalmaz, ez nagyon nagy dolog, és úgy véli, a Tabán csodahely.

Szente Vajk arról is kérdezi az énekest, hogy vajon mindig ekkora hagyománya volt-e az augusztus 20-i könnyűzenei koncerteknek. Charlie szerint „ez olyasmi, mint a május elseje annak idején. Azt a boldogságot, azt a kicsi boldogságot meghozni az embereknek, hogy jöjjenek össze”. Azt is kifejti, hogy a műsoron mindig változtatnak egy kicsit. A zenekarával 40 éve muzsikálnak, félszavakból, tekintetekből megértik egymást. 

Augusztus 20

Idén is minden zeneszeretőt vár a Retro Tabán Fesztivál, amely a Szent István-napi programokhoz 2021-ben csatlakozott. A legendás helyszínen körülbelül 50 éve volt az első, május 1-jéhez kapcsolódó szabadtéri koncert: a rendszerváltás előtti korszak 1987-ig tartott, 1997-ben pedig – a magyar kultúra megbecsült részeként – újraindult a május 1-jei koncertek sora, és az évek folyamán fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője.

Rovatok