Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Jiri Cerny

2023. augusztus 18., péntek 19:55

Meghalt Jiri Cerny, a legendás cseh zenekritikus, aki a vasfüggöny mögötti generációval ismertette meg a nyugati zenét, és az 1989-es antikommunista bársonyos forradalom egyik hangja lett. 87 évet élt. Cerny csütörtökön hunyt el egy prágai kórházban – jelentette kollégája, Jan Rejzek a cseh közszolgálati televízióban. Részleteket nem közöltek.

Cerny 1936. február 25-én született Prágában. A hatvanas évek elején kezdett írni a rock 'n' rollról egy fiataloknak szóló hetilapban, Csehszlovákiában, ahol a kommunista hatóságok gyanakodva tekintettek az ilyen újdonságokra – írja az AP News.

1965-ben kirúgták, egy évvel azután, hogy bemutatta az ország első rádiós slágerparádéját, a Twelve on a Swinget. 

Könyvet írt a Beatlesről

Cerny 1969-ig vezette a műsort első feleségével, Miroslavával. Kirúgták, miután egy olyan dalt játszott, amely a szovjet katonákat gúnyolta, akik 1968-ban megszállták Csehszlovákiát, hogy leverjék a prágai tavaszt, a liberális reformok rövid időszakát, amely az ország demokratizálódásához hivatott vezetni.

Szintén Miroslavával 1966-ban könyvet adott ki a Beatlesről, ami akkoriban egyedülálló volt a kommunista világban.

1971-ben, a bevonulás után hatalomra került keményvonalas kommunista rezsimben munkalehetőségek híján egy táska lemezzel a kezében kezdte el járni az országot, és egy antidiszkónak nevezett műsorban lépett fel.

A nyugati zene mellett betiltott cseh zenészek műveit is játszotta a közönségnek, amely akkoriban aligha hallgathatta ezeket máshol, és ezt a tevékenységét 2022-ig folytatta.

Kulturális miniszternek is felkérték, de nemet mondott

1989-ben a politikai zavargások középpontjában találta magát. Cerny a néhai Vaclav Havel által vezetett, újonnan létrehozott ellenzéki csoport, a Polgári Fórum egyik alapító tagja volt, amely nagy szerepet játszott a demokráciába való átmenetben. Cerny lett a szervezet rögtönzött szóvivője.

Cerny visszautasította az ajánlatot, hogy a kommunizmus utáni első cseh kormányban kulturális miniszter legyen, és arra koncentrált, amihez a legjobban értett, a zenére. Főszerkesztőként 1990-ben megalapította a Rock & Pop magazint, visszatért a rádióba a zenei műsorok bemutatásához, és számos cikket és könyvet publikált.

2013-ban a cseh kulturális minisztériumtól kitüntetést kapott a zenéhez való hozzájárulásáért.

Rovatok