Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották saját koncertjéről Emir Kusturica zeneszerzőjét

2023. augusztus 22., kedd 06:23 | aznap frissítve

Több Emir Kusturica-film zeneszerzőjét és zenekarát nem engedték be vasárnap a Moldovai Köztársaságba, ahol egy fesztiválon kellett volna fellépniük – jelentette a helyi média.

A Gustar fesztivál szervezőinek közölnie kellett a közönséggel, hogy Goran Bregovic zenekara nem lesz jelen a rendezvényen, mivel nem kaptak engedélyt a Moldovai Köztársaságba való belépésre.

Egy későbbi Facebook-posztjukban Bregovic üzenetét tolmácsolták a rajongók számára. A zenész azt írta, hogy a hatóságok hivatalos magyarázat nélkül állították meg.

A 73 éves Goran Bregovic a mai Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban született, és ő komponálta azt a dalt, amellyel Szerbia 2010-ben az Eurovízión indult. 2014-ben Goran Bregovic nyíltan támogatta a Krím, később pedig Ukrajna orosz megszállását. A művésznek tilos a beutazás Ukrajnába és Lengyelországba is – írja a HotNews.ro.

Moldova miniszterelnök-helyettese később felfedte a zenész kitiltásának okát.

Goran Bregovic zenéjére táncolni ma olyan, mintha az összes ukrán sírján táncolnánk, akik az orosz agresszió miatt haltak meg

– idézi Dumitru Alaiba Facebook-posztját a Mandiner.

A szerb zenésznek 2015-ben egyébként Kijevben fújták le az egyik koncertjét, amiért állítólag megsértette az ukrán törvényeket azzal, hogy a Krím területére lépett és fellépett Szevasztopolban.

Rovatok