Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Toto Cutugno, a Lasciatemi cantare énekese

2023. augusztus 22., kedd 18:23 | aznap frissítve

80 éves korában meghalt Salvatore „Toto” Cutugno olasz énekes, aki a híres Lasciatemi cantare című dalt énekelte.

A corriere.it számolt be a gyászhírről. A lap szerint az énekest – aki júliusban lett 80 éves – már több hónapja a milánói San Raffaele kórházban kezelték. 

Elsőként menedzsere, Danilo Mancuso közölte az Ansa hírügynökséggel az énekes halálát. Mint mondta, Toto Cutugno régóta betegséggel küzdött, amely az utóbbi hónapokban vált igazán súlyossá. Az énekes végül kedden, délután 4 óra körül halt meg. 

San Remo és a siker

Az 1943. július 7-én született olasz táncdalénekes 1976-ben lépett fel először a San Remó-i dalfesztiválon, ahová rendszeresen vissza-visszatért. A dalfesztivál az olasz könnyűzene egyik fellegvára, az olasz előadók a mai napig neveznek dalaikkal. Számos világsláger hangzik ott el először. Toto Cutugno San Remóban 1980-ban tudott nyerni a Solo noi című dalával, majd ugyanezzel a dallal a tokiói Yamaha Dalfesztiválon is elhozta az első helyezést. 

Toto Cutugno többször is járt Magyarországon is. Amikor 2006 októberében a sportcsarnokban adott koncertet más olasz előadókkal, a Népszava arról számolt be, hogy „2005-ben megjelenő albumával, a Se una donna se ne va-val a mai napig egész Olaszországban és a világon turnézik. 2005-ig 95 millió lemezt adott el.″

Az énekesről, amikor tíz év múlva visszatért Budapestre, a Magyar Hírlap 2016 július 7-én, Toto Cutugno születésnapján azt írta, hogy „az 1990-es Eurovízós Dalfesztiválon az Insieme: 1992 című szerzeményével első helyezett lett, a következő évben az Olaszországban megrendezett fesztiválon műsorvezető is volt.″

1983-ban énelekte el a L'Italiano (ismertebb nevén: Lasciatemi cantare) című dalt is, amely napjaink egyik legnépszerűbb olasz dalává vált később (a dalfesztiválon egyébiránt csak 5. helyezést ért el vele). 

Hazai pályán lett világhírű

A Hét című lap 1994-ben így írt róla: „Toto Cutugno zenéje melodikus könnyűzene, amibe beleadja a lelkét, az érzékenységét, a természet, az emberek iránti szeretetét. A nemzetközi vérkeringésbe ugyan még nem sikerült bekerülnie, mint például Eros Ramazzottinak vagy Zuccherónak, de a hazájában és a latin országokban nagy népszerűségnek örvend.″

A lap idéz is egy interjúrészletet tőle, amit a kíváncsiskodó újságíróknak mondott. Toto Cutugno így fogalmazott:

Bárki bármit is mond, mi, olaszok nem vagyunk szerencsések ezen a téren a nyelvi kötöttségek miatt. Az egyetlen, aki méltán képviseli hazánkat nemzetközi viszonylatban a lemezeivel, Eros Ramazzotti. A franciákkal és a spanyolokkal hasonló a helyzet. Julio Iglesias attól lett világhírű, hogy Amerikába ment, és angolul énekel. Én azt vallom, hogy a hazai pályán kell helytállnom, akár másoknak, akár magamnak írok zenét. Tudod, nem vagyok nagyra törő. Ha ötmilliárd lírám van, nem vágyom tízmilliárdra, mert nem tudnék mit kezdeni vele. Megvan mindenem, lakás, tengerparti ház, kocsi, hajó, barátok, egészség. Ezek a fontosak az életben, a többi merő hiúság!

Az énekest felesége Carla, és fia, Nicolo gyászolja, temetése augusztus 24-én lesz Milánóban. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is elbúcsúzott már tőle egy Facebook-posztban.

Rovatok