Index Vakbarát Hírportál

Fontosabb a pénz, mint a megfelelő párkapcsolat

2023. szeptember 2., szombat 10:11

Az arútluK legújabb podcastjában Székely Levente ifjúságkutatóval beszélgetünk többek között a fesztiválszezonról, a fiatalok anyagi helyzetéről, hogy mennyire tudatosak, ha szexuális életről van szó, valamint szóba kerül a tanévkezdéssel kapcsolatban az is, hogyan változott a tanuláshoz való viszonyuk.

A fesztiválszezon végére értünk, ami egyben a tanévkezdés elejét is jelenti. Ilyenkor jön el a számvetés ideje, ilyenkor gondolja végig sok fiatal, vajon hasznosan telt-e a nyári szünet idei 77 napja, ami azért, valljuk be, nem kevés. Jutott-e elegendő idő olvasásra, kultúrára, sportolásra, utazásra, szórakozásra, volt-e elég kaland, és jutott-e idő aktív és passzív pihenésre.

Székely Levente ifjúságkutatóval arról beszélgettünk, vajon mennyire töltik hasznosan a diákok a nyári szünetet, amely idén 77 nap volt, és ami ráadásul jövőre kevesebb is lesz, mert vannak olyan törekvések, hogy jobban el kellene osztani a diákok szabadnapjait.

Mindezek mellett szó lesz arról is, hogy

Egy 2020-as statisztikában az olvasható, hogy „a jövőbeli és további gyermekvállalást a kérdezettek 69 százaléka az anyagi helyzettől teszi függővé. Ezt jelentős lemaradással, 36 százalékkal követi a megfelelő párkapcsolat.” A podcastban arra is keressük a választ, miért fontosabb jelentős mértékben (33 százalékkal) az anyagi helyzet, mint a családalapításról való felelősségteljes gondolkodás. De az is érdekes kérdés, hogyan változott a fiatalok kultúrához való viszonya.

(Borítókép: Székely Levente. Fotó: Fekete Tímea / Index)

Rovatok