Index Vakbarát Hírportál

Freddie Mercury megdöntötte John Lennon rekordját

2023. szeptember 7., csütörtök 06:41

Rekordáron, 698 500 fontért (317 millió forint), a becsült ár alsó határának százszorosáért kelt el szerda este Londonban a Sotheby's aukciósház árverésén az a karkötő, amelyet Freddie Mercury, a Queen együttes néhai frontembere viselt elefántcsontszínű öltönyével a Bohemian Rhapsody videójában.

Ez volt a legmagasabb ár, amelyet valaha egy rocksztár ékszeréért fizettek egy árverésen – közölte a Sotheby's. A korábbi rekordot John Lennon bőrből és gyöngyből készült talizmánja állította fel 2008-ban 295 ezer fonttal.

Több mint 1400 tárgyat árvereztetett el Mary Austin, Mercury közeli barátja, akire a házát és a tulajdonát hagyta, amikor 1991-ben, 45 éves korában HIV-fertőzéssel kapcsolatos tüdőgyulladásban elhunyt.

Mercury zongorája, amelyen szinte teljes életművét komponálta a Bohemian Rhapsodytól kezdve, 1,742 millió fontért (796 millió forint) talált gazdára.

A Yamaha által készített hangszer ugyanakkor alatta maradt a várakozásoknak, az árverési ház kettő- és hárommillió font közöttire becsülte az eladási árat. Mercury a zongorát 1975-ben mintegy ezer fontért vásárolta.

Az árverés egy másik fontos darabja, a Bohemian Rhapsody kézirata 1,3 millió fontért kelt el. A tizenöt – ceruzával és golyóstollal teleírt – oldalon szereplő mű eredeti címe Mongolian Rhapsody lett volna. A Sotheby's 800 ezer és 1,2 millió font közöttire becsülte az eladási árat. A We Are The Champions és a Don't Stop Me Now kézirata egyenként 317 ezer fontért kelt el.

Az aukció a We Well Rock You zenéjére kezdődött, s 59 tétel került kalapács alá, az első ezek közül a Garden Loge, Freddie Mercury London nyugati részében álló házának bejárati ajtaja volt. A rajongók által grafittivel telerajzolt ajtó 412 750 fontért kelt el.

Az árverés kínálatában szerepelt több, a rocklegenda házának falait díszítő kép, Chagall, Dali, Picasso művei, valamint James Tissot egyik vászna, amelyet az énekes a halála előtt egy hónappal vásárolt. A szerdai árverés után még két kiállítótermi, illetve három online aukciót tartanak.

Az árverés előtt a tárgyakat kiállították a Sotheby'snél Londonban, az ingyenes kiállítást 140 ezren tekintették meg.

A bevétel egy részét a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) ellen küzdő két szervezet, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

Ez a Sotheby's legnagyobb, szupersztárral vagy kulturális személyiséggel kapcsolatos árverése 1988 óta, amikor Elton John tárgyait árverezték. Akkor 2000 tétel cserélt gazdát összesen 4,8 millió fontért.

Rovatok