Index Vakbarát Hírportál

Vérjóslás és rabszolgavásár is lesz az óbudai arénában

2023. szeptember 8., péntek 15:09

A tavalyi nagy sikert követően 2023. szeptember 8-10. között újra megelevenedik az aquincumi katonavárosi amfiteátrum a III. kerületi Pacsirtamező utcában, és a körszínházat ismét gladiátorok, római katonák és barbár harcosok népesítik be. Az Aquincum Baráti Kör szervezésében és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával megvalósuló AmfiFeszt „ókori” programjaira a belépés minden látogató számára ingyenes.

A szeptember 8-án, pénteken az óbudai Fő térről induló ünnepi menettel kezdődik az a háromnapos „ókori” rendezvénysorozat, amely kézműves foglalkozásokkal, mesterségek bemutatóival, szépségszalonnal, ókori vásárral, régészeti előadásokkal és vezetésekkel, mitológiai mesemondással és gladiátorképzővel, valamint számos egyéb programmal várja az érdeklődőket.

A Fő térről pénteken este fél hétkor indul a történelmi felvonulás, amelynek során az amfiteátrumba vezető úton együtt menetelnek majd az Óbuda történeti korszakait megidéző csapatok a római gladiátoroktól a középkori lovagokon át a reformkori polgárokig, a korszakokhoz illő zenei kísérettel.

Az aquincumi katonavárosi amfiteátrumba érkező menet résztvevői és a közönség az ünnepélyes megnyitót és római áldozatbemutatást követően látványos buzogány- és tűzzsonglőr-bemutatót tekinthetnek meg, az estét középkori hangulatú koncert és táncház zárja.

Divatbemutató és rabszolgavásár

Szombaton és vasárnap az amfiteátrum arénájában a főszerep ismét a gladiátoroké. Megnézhetjük, hogyan edzettek és csaptak össze, sőt azt is megtudhatjuk, hogyan lett valakiből ilyen különleges harcos. A gladiátorok mellett a különféle seregek is összecsapnak. Megütköznek a barbárok és a római legionáriusok, megtudhatjuk, hogyan harcoltak a kelták, hogyan kötöttek szövetséget a kvádok és a szarmaták, és arra is fény derül, hogy mi az a kimber vérjóslás.

Az érdeklődők ezenkívül történeteket hallhatnak a görög–római mitológiából és a kaukázusi nart legendák világából, megnézhetik az ókor legújabb trendjeit a római divatbemutatón, megtudhatják, hogyan zajlott egy római rabszolgavásár, valamint a tárlatvezetéseken és a régészeti előadásokon megismerhetik Aquincum ókori múltját és római örökségét.

A hétvége mindkét napján ősi hagyományokat ápoló mesterek tartanak bemutatót, a gyermekeket kézműves foglalkozások és miniatűr ásatás várja, és ókori tanítómesterektől sajátíthatjuk el a római kalligráfiát. A látogatók a rómaiak és az ókori Pannónia területén élők mellett a tartomány határain túl élő népek életmódjával és szokásaival is megismerkedhetnek a hagyományőrzők táboraiban, megjelennek az ókori olimpiai sportok modern örökösei, ezen kívül lesz római szépségszalon, jósda, bátorságpróba, családi játék é vásári forgatag.

PROGRAMOK

szeptember 8. (péntek)

s zeptember 9. (szombat)

szeptember 10. (vasárnap)

Folyamatos programok (szombat-vasárnap 10:00-18:00)

Vásári forgatag, mesterségek bemutatója (bronzöntő, kovács, nemezelő, növényi festő, keramikus, üveggyöngykészítő, vajákos), római iskola, római szépségszalon, római fogadóiroda, bátorságpróba, kalandozás az amfi körül, Martinus mester különleges játékai, kézműves foglalkozások, miniatűr ásatás (8 éves kortól), Astragalos – jóslás birka bokacsontokból, gasztrosétány, ókori sportok és modern örököseik, hagyományőrző táborok fegyver- és életmódbemutató.

Résztvevő csapatok:

Collegium Gladiatorium Kulturális Hagyományőrző Egyesület, Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány, Jaurinum Történeti Társaság Történelmi Életmódrekonstrukciós Egyesület, Legio Brigetio AD 2000 Bt., Legio VI Herculia, Legio Leonum Valentiniani (Történelmi, Kulturális és Hadtörténeti Hagyományőrzésért Alapítvány), Nova Roma, Norde Gard – Északi Gárda, Szarvas Törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület, Szent László Haditorna Egyesület – Pannonia Sarmatica, Vita Romana, Aurora Borealis Történelmi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Bethlen Gábor Hagyományőrség, Milites Christi Templarius Katonai Hagyományőrző Alapítvány, Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány.

Rovatok