Index Vakbarát Hírportál

A fődíjas kiemelkedett különleges tisztaságával, emberségével, történetmesélésével

2023. szeptember 9., szombat 20:52

Átadták a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a Rigó, rigó, szederinda című grúz film, a Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját a legendás finn rendező, Aki Kaurismäki Hulló levelek című filmje nyerte el, Almási Tamás rendező pedig életműdíjat kapott.

A 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a Rigó, rigó, szederinda című grúz film kapta, amelynek Berlinben élő magyar operatőre, Pákozdi Ágnes személyesen vette át az elismerést.

A Jean-Marc Barr vezette zsűri azzal érvelt a döntés mellett, hogy az erős mezőnyből Elena Naveriani alkotása kiemelkedett különleges tisztaságával, emberségével, történetmesélésével, kiváló rendezői és operatőri munkájával, az alkotás hajtóerejét pedig a főszereplő, Eka Chavleishvili emlékezetes alakítása adta. A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját a legendás finn rendező, Aki Kaurismäki Hulló levelek című filmje kapta.

Életműdíj Almási Tamásnak

A fesztivál életműdíját Almási Tamás rendező vehette át. Az idén 75 éves Almási negyvennél is több filmet készített, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa generációk sorát oktatta. Korábban hatszor nyerte el a Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm, ötször a filmkritikusok díját, a Balázs Béla-díjtól a Kossuth-díjig számos más elismerés birtokosa.

Az Európai Mozi Nagykövete díjával Jean-Marc Barr munkásságát ismerték el. A legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színészt az 1988-as 

A nagy kékség tette világhírűvé és egy nemzedék bálványává.

1991 óta rendszeresen látható Lars von Trier filmjeiben. Három rendezés és mintegy hetven szerep után Jean-Marc Barr továbbra is rendkívül aktív, zsűrielnökként pedig a fesztivál teljes időtartama alatt Miskolcon tartózkodott.

A CineFest a kilenc nap alatt több magyar nagyjátékfilm (Mesterjátszma, Magyarázat mindenre és a koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben), illetve egész estés dokumentumfilm (Cirkusztestvérek, Nem halok meg, Nikola Tesla – A fény gyermeke, Varrat) premierjének adott otthont.

Rekordok dőltek meg

Idén nem csupán a legnagyobb A kategóriás fesztiválok sikereit, hanem egyenesen a díjazottjait láthatta a CineFesten először a magyar közönség, hiszen többek között itt debütált a cannes-i Arany Pálma (Egy zuhanás anatómiája), a berlini Arany Medve (Az Adamanton) és a velencei Arany Oroszlán díjas (Mennyi szépség és kín), sőt Szarajevó (Rigó, rigó, szederinda) és Karlovy Vary (Blaga leckéi) fődíjasa is.

Az illusztris alkotások iránt hatalmas volt az érdeklődés. Bíró Tibor fesztiváligazgató a CineFest közleménye szerint elmondta, hogy idén rekordot döntött a nézők száma: a több mint kilencezer kiváltott jeggyel, valamint az ingyenes vetítések és a szakmai programok nézőivel együtt tizenötezer résztvevővel az idei volt az eddigi leglátogatottabb CineFest.

Az olyan filmek vetítései, mint például az Előző életek, Szegény párák, Jeanne du Barry – A szerető és A szerelem természete, már a jegyvásárlás elindítása után nem sokkal, elővételben telt házasak lettek. Bíró Tibor ugyanakkor hangsúlyozta:

A filmbemutatók mellett megannyi szakmai program és közönségtalálkozó egészítette ki a fesztivált. Idén különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a CineFest fogadhatta a Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai programsorozatot. Ennek keretében hat kiváló hongkongi film és az alkotásokban játszó színészek érkeztek Miskolcra.

A 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Rovatok