Index Vakbarát Hírportál

Több millió forintnyi értékben adták el a Harry Potter egyik hibás kiadását

2023. szeptember 11., hétfő 10:13

Egy árverésen adták el a Harry Potter és a bölcsek köve korrektúrázatlan verzióját, amelyet egy oxfordshire-i általános iskolában találtak meg.

Varázslatos befejezést kapott egy oxfordshire-i általános iskolában talált ritka Harry Potter-könyv története, amit eredetileg nem sikerült eladni: a kötetet egy helyi üzletember vásárolta meg – írja a The Guardian.

A Harry Potter és a bölcsek köve elírást tartalmazó példánya 15 ezer fontért (átszámítva: több mint 6,7 millió forintért) kelt el.

Az új tulajdonos azt tervezi, hogy a könyvet egy helyi múzeumban fogja kiállítani, annak reményében, hogy ezzel a környékre vonzza a turistákat.

A javítatlan példányban a címoldalon elírták a szerző, J. K. Rowling nevét, aki így J. A. Rowlingként szerepel benne. 

A könyvet még 1997-ben egy garázsvásáron mindössze egy fontért vásárolta meg a St. Kenelm általános iskola. Az intézmény dolgozói nem gondolták, hogy bármilyen értéke lenne a kötetnek. 

Sikeres volt az árverés, de többet szerettek volna kapni érte 

Az iskola hamar megvásárolta az első kiadásokat, így a próbapéldány érintetlen maradt, de megőrizték, miután kiderült, hogy mennyire felkapták a történetet. A példány 2015-ben eltűnt, az egykori igazgató, Bob Alder aggódni kezdett, hogy kidobhatták.

A könyvet egy nyári rendszerezéskor találták meg, az iskola pedig úgy döntött, hogy eladásra kínálja. A könyv akkor 15–20 ezer font közötti irányárral került kalapács alá, de nem sikerült eladni.

Az árverés után azonban megmaradt az érdeklődés, végül egy helyi vevővel 15 ezer fontban állapodtak meg. A pénzt az iskolásokra fogják fordítani: az oktatók a diákok irodalom iránti szenvedélyét szeretnék támogatni.

Az árverésen egy másik ritka Harry Potter-könyvet is eladtak, amely túlélt egy lakástüzet.

A Harry Potter és a bölcsek köve 2012-ben, a történet tizenötödik évfordulója alkalmából kiadott kötetét egy glasgow-i bérházban tárolták, amely az év elején kigyulladt. A példány szintén 15 ezer fontért kelt el.

Rovatok