Index Vakbarát Hírportál

Szinte megérinthettük a húszmilliárdra bebiztosított Renoir-festményt

2023. szeptember 12., kedd 13:56

A Szépművészeti Múzeumban kedd délelőtt meghívásos sajtóesemény keretében kicsomagolták a napokban nyíló Renoir-kiállítás egyik, ha nem a legfontosabb festményét. Pierre-Auguste Renoir 1876-ban készített A hinta című alkotását úgy emelték ki a ládából, akár egy hímes tojást. Vagy mint egy Fabergé-tojást…

A rövid eseményt Baán László, az intézmény igazgatója nyitotta meg. Baán emlékeztette a közönséget, hogy 2019-ben a múzeum történetének legnagyobb gyűjteménygyarapítására került sor. Egy akkoriban megvásárolt Renoir-kép, a Fekvő női akt (Gabrielleadta a kezdőlökést a 2023 szeptemberében nyíló kiállítás összeállításához.

Szerencsés vétel

Gabrielle 1907-ben már járt Magyarországon, akkoriban meg is vásárolhatták volna, de sem a műgyűjtők, sem a múzeum nem engedhette meg magának ezt a vételt. A mű egy sorozat első darabja – a másik kettő Párizsban pihen –, így a festmény néhány évvel ezelőtti megszerzése után a Szépművészeti stábjában felvetődött a kérdés,

nem lehetne-e először együtt kiállítani a sorozat darabjait a magyar fővárosban.

A Musée d’Orsay segítségének hála azonban nemcsak a két képet, hanem egy teljes Renoir-kiállításhoz elegendő alkotást is sikerült Budapestre hozni: hetven képpel ismerkedhet meg a közönség a múzeumban.

Példátlan válogatás

Ez az első átfogó Renoir-kiállítás hazánkban. A három akton kívül a tárlat egyik fő alkotása A hinta, amelyet a sajtó előtt csomagoltak ki a dupla, sőt tripla falú faládából. A festményt két szakember „fúrta ki” a dobozból. Szinte lerágtuk a körmeinket, nehogy baja essen a remekműnek, ám ilyenről szó sem volt. Néhány perc alatt kibújt a szög a zsákból, pontosabban a festmény a ládából, és eredeti valójában, néhány centire tekinthettük meg.

A Budapestre érkező festményt nagyjából 20 milliárd forintra biztosították be.

Kovács Anna Zsófia, a kiállítás társkurátora elemezte a képet. A képpel kapcsolatban kiemelte a festő fényábrázolását, a színek használatát és az emberábrázolását, amelyek egytől egyig a művész lenyűgöző festésmódját és tehetségét igazolják.

Renoir kísérletező festő volt, de szinte minden képén láthatjuk, hogy olyan jellegzetesen Renoir. Igaz, mindegyik egy kicsit máshogy az. A hinta puhán, szimmetrikusan, finoman megfestett kép, amely magába sűríti Renoir életművének legjavát

– mondta a kurátor.

A teremben egyébként már kibontva állt a festő Vidéki tánc című képe is, igaz, annak kicsomagolása zárt ajtók mögött történt. A kiállítás 2023. szeptember 22-én nyílik és 2024. január 7-ig látogatható.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok