Index Vakbarát Hírportál

Élőben közvetítik az ukrajnai békéért tartott szertartást

2023. szeptember 15., péntek 11:58

Az Esterházy János Zarándokközpont 2023. szeptember 16-án, Isten Szolgája Esterházy János mártírhalálának 66. és Paulisz Boldizsár, az Esterházy János Zarándokközpont alapítója halálának ötödik évfordulója alkalmából a közép-európai népek megbékélésének és kiengesztelődésének szándékával szervez zarándoknapot a felvidéki Alsóbodok községben.

„A hitvalló egyház mártírjai összekötnek bennünket!” mottóval megszervezett zarándoknap vigíliáján, azaz 2023. szeptember 15-én (pénteken) 17.30-kor zarándokszentmise várja az érkezőket, majd 19.30-kor Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész megnyitja Párkányi Raab Péter szobrászművész Örömút című fotókiállítását. Este kilenckor gyertyafényes keresztútjárásra, ezt követően pedig imavirrasztásra kerül sor a békéért.

2023. szeptember 16-án (szombaton), az Esterházy János Zarándokközpont búcsúnapján, 9.30-kor Bábindal község Szent Imre-templomától indulnak a harmadik Esterházy János gyalogos zarándoklat résztvevői. Az idei zarándoklatot Paulisz Boldizsárnak, a Zarándokközpont alapítójának emlékére szervezték. Érkezésük az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontba 11 órakor várható, ahol tartalmas lelki program várja a résztvevőket.

Szentmise az ukrajnai békéért

Isten szolgája Esterházy János köztünk való jelenlétéről és mához szóló üzenetéről tesz tanúságot Túri Török Tibor szobrászművész, Madarász Róbert, a Mariánum Iskolaközpont igazgatója, Somogyi Alfréd, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja, Szilvási Zalán mérnök, Csókai András agysebész és Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

Esterházy Jánosról szóló versekkel és az elfeledett szentekről szóló litániával bővített szakrális énekbemutatóval lép fel Haraszti Júlia és Mária (a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő győztesei). Bemutatkozik a Remény című katolikus hetilap, amely 33 éve áll a felvidéki hívők szolgálatában. Délután kerül sor a Hűség Keresztútjának imádságos bejárására és az Esterházy János emlékérem ünnepélyes átadására.

A nap csúcspontjaként 15 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be,

amelynek főcelebránsa a cseh prímás delegátusa, Zdeněk Wasserbauer prágai segédpüspök lesz. A szentmisét a közép-európai népek megbékéléséért, az ukrajnai békéért és Isten szolgája Esterházy János lelki üdvéért ajánlják fel. A napot a nagycétényi citerazenekar koncertje zárja.

Az ünnepi szentmisét élőben közvetíti a felvidéki és a magyarországi Mária Rádió. Egész nap lehetőség nyílik az Esterházy János Múzeum, az Isten Szolgája Esterházy János földi maradványait befogadó Szent Kereszt felmagasztalása kápolna és az alatta lévő sziklasír megtekintésére, illetve ugyanitt el lehet helyezni a kegyelet virágait is, értesültünk a szervezők közleményéből. Az alsóbodoki Magán-szakközépiskola épületében található Zoboralja Múzeum egész nap várja a látogatókat. A zarándoknap védnöke Mons. Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke.

Rovatok