Index Vakbarát Hírportál

Ezen a fesztiválon kiderül, más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni

2023. szeptember 19., kedd 12:43

A világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjobbjait hozza el a nézőknek a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén 2023. szeptember 20. és 30. között rendeznek meg, immár hatodik alkalommal.

A Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, többek között Cannes-ban, Berlinben, Annecyben szerepelt és Európai Filmdíjra jelölt alkotások. A filmvetítés helyszínei Budapesten a Cirko Mozi, Esztergomban a Kaleidoszkóp Ház, Bécsben az Amerlinghaus, Pozsonyban pedig a Pivnica Klubova scéna pre Devin.

A fesztivál szakmai vitafórummal is kiegészül, rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók beszélgetnek. Idén indult egy új kategória, a Duna Sellő, amelyben a Duna menti régióban élő női alkotók nevezhettek. A vetítések és az azt követő beszélgetések alatt kiderül,

MENNYIRE HASONLÓAN, ILLETVE KÜLÖNBÖZŐEN GONDOLKODNAK A TÉRSÉG RÖVIDFILMESEI, ILLETVE HOGY MÁS-E NŐI SZEMMEL, SZÍVVEL FILMEKET ALKOTNI.

Idén csaknem 1000 filmet neveztek 80 országból, az előzsűri 54 filmet juttatott a versenyprogram hat szekciójába, köztük nyolc magyar alkotást. A nemzetközi zsűri tagjai Noemie Nakai japán–francia színésznő és filmrendezőnő, Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező és Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy egyetemi zsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták: Sorosi Eszter, Szokol Judit, Horváth Mihály, Fekete Róbert és Gál András – áll a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál közleményében.

Rovatok