Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli kollaborációkkal kezdi meg új évadát a Duda Éva Társulat

2023. szeptember 20., szerda 11:18

Különleges előadásokkal indítja az évadot a Duda Éva Társulat. Egy rendhagyó kollaborációval készülnek a Budapesti Fesztiválzenekarral, novemberben pedig a Vígszínházban rendeznek támogatói gálaestet.

Fischer Iván felkérésére Bartók Béla emblematikus művének színpadra állításával kezdi meg legújabb évadát a Duda Éva Társulat. Az Európai Hidak fesztivál keretében a Budapesti Fesztiválzenekar rendhagyó együttműködést állít színpadra. Bartók A csodálatos mandarin című művét egy különleges táncjáték formájában mutatják be a Duda Éva Társulattal karöltve ősszel a Müpában, majd a római Santa Cecilia Koncertteremben.

Az előadásokon a gavallér szerepében Kováts Tibor Liszt Ferenc-díjas kiváló balettművész, a lány szerepében Bundschuh Vera, a Duda Éva Társulat szólistája, a Mandarin szerepében pedig a karizmatikus tehetségű Szabó Áron táncművész látható szeptember 24-én és 26-án a Müpában.

A mű keletkezése óta a világ még szélsőségesebbé vált, a zaklatottság mindennapjaink része lett, melyben sokszor a valós értékek rejtve vannak a szemünk elől. Bartók műve ma is különösen aktuális, és ahogy minden koreográfusnak, úgy számomra is megtiszteltetés és nagyszerű kihívás. Szeretnék minél közelebb kerülni ehhez a monumentális és szimbólumokban gazdag anyaghoz, mozdulatokká formálni a benne rejlő szenvedélyes, teremtő erőt

– olvasható a többszörösen díjazott koreográfus és rendező, Duda Éva gondolata a műről a társulat közleményében.

Duda Éva és a Vígszínház

A Duda Éva Társulat mára megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hazai táncművészeti életnek. Vezetőjük számos műfajban alkot. Táncelőadások létrehozása mellett különféle zenés produkciók, mozgásszínházi előadások, valamint nagyszabású operák, musicalek, filmek koreográfusa. A társulat fő irányvonala a kortárstánc bemutatása és népszerűsítése.

A november 26-án a Vígszínházban megrendezett SZABAD A TÁNC! gálaest megidézi a társulat eddigi munkásságának mérföldköveit, valamint új, izgalmas kollaborációkat hoz létre, ugyanis ezen az estén a tánc mellett a zene és a színház világából érkező neves előadók is fellépnek. A gálaműsor szeretné felhívni a figyelmet a független színházi és táncosszféra financiális nehézségeire.

A helyszín azért is különleges, mert Duda Éva emblematikus kőszínházi koreográfiái szorosan kötődnek a Vígszínházhoz. A művész olyan produkciókon dolgozott, mint a Koldusopera, a Lovakat lelövik, ugye?, a Rómeó és Júlia, a Hegedűs a háztetőn, illetve a jelenleg is nagy sikerrel futó A kastély című előadás.

Rovatok