Index Vakbarát Hírportál

Keller András: Talán még soha nem voltam ilyen büszke a zenekaromra

2023. szeptember 22., péntek 18:53

Kirobbanó lelkesedés fogadta a Concerto Budapestet a 2023–2024-es évadot megnyitó turnéján az Egyesült Királyságban és Írországban. A brit sajtó egyöntetűen méltatta koncertkörútján a zenekart.

A nagy sikerű 2022-es angliai turnén a szigetország közönsége és sajtója már felfigyelt és kitüntető fogadtatásban részesítette a Concerto Budapest szimfonikus zenekart. A 2023. szeptember 12-én Croydonban kezdődő és 19-én a Dublin National Concert Hallban záródó, többek közt a legendás londoni Cadogan Hallban és az edinburghi Usher Hallban zajló hatállomásos turné tétje éppen az előző évi siker tükrében volt rendkívül magas – írja a Concerto Budapest a közleményében. 

Talán még soha nem voltam ilyen büszke a zenekaromra a 15 év alatt. Csodálatosan játszottak, és kölcsönösen inspiráltuk egymást. Kiváló szólistákkal utazhattunk, Berecz Mihály fantasztikusan játszotta Rachmaninov 2. zongoraversenyét, és Pierre-Laurent Aimard zongorajátéka is mindenkit teljesen magával ragadott. Rengeteg ráadást kellett adnunk, szűnni nem akaró, álló tapsviharral hálálta meg mindenhol a közönség a koncertjeinket. Elképesztő volt a teljesítmény és az odaadás, amit a zenészek napról napra nyújtottak

– fogalmazott Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

Lelkes kritikák születtek

Az Angliában először turnézó magyar zenekar 2022-ben a váratlan meglepetés erejével rázta fel a kulturális közvéleményt. Idén már a legszigorúbb, részletekbe menő közönségfigyelem és kritikusi attitűd mellett kellett megszólalni Mozart, Bartók, Beethoven, illetve két alkalommal Csajkovszkij nyelvén olyan helyszíneken, ahol a világ legjobb zenekarai követik egymást a színpadon.

A nemzetközi sajtót, médiát és a turnéstratégiát jegyző Szabó Stein Imre kifejtette:

Egyértelmű volt a nagyon magas tét és a vele járó kockázat. Egy rendkívüli, de Angliában alapvetően még kevéssé ismert magyar zenekart kellett a megérdemelt nemzetközi helyére pozicionálni a klasszikus zene szempontjából döntő fontosságú és éppen ezért a világ legjobb zenekarait folyamatosan vendégül látó angol és most már írországi piacon. Amikor a The Telegraph és a The Guardian – az angol kimértséghez képest szuperlatívuszokban bővelkedő – cikkei megjelentek, tudtam, tudtuk, hogy világsikert aratunk. A legjelentősebb szakmai, kritikai portálok, a Seen and Heard, a The ArtsDesk, a Bachtrack legkisebb részletekbe menő, egyes szólistáinkat névvel is kiemelő, elképesztően pozitív kritikákat közöltek.

A kritikákat olvasva egyértelműen kiderül, hogy nagyon jól láthatóan felkerült egy újabb magyar zenekar a nemzetközi térképre – zárul a Concerto Budapest közleménye.

Rovatok