Index Vakbarát Hírportál

A háborúban bombatalálat érte, most milliárdos kincseknek ad otthont

2023. szeptember 25., hétfő 17:41

Megnyílt Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítása a Városliget melletti ResoArt Villában. A tárlat otthona több mint 120 éves, a felújított épület pedig szintén művészi értékkel bír. A kiállítás vegyesen tartalmazza a Zsolnay kerámiák számos válfaját az 1870-es és 1920-as évek közti korszakból, valamint különböző festőművészek képeit, ezzel komplex művészeti élményt alkotva.

Szokás mondani, hogy nem minden kezdet könnyű. Ha mégis, akkor gyakran az út az, ami inkább zötyögős. Utóbbi igaz a ResoArt Villára is, amelynek kalandos története most egy különleges ponthoz ért. Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállításának ad épp otthont.

A 120 éves villa egy különleges, szecessziós építmény, amelyet sajnos nem kíméltek a XX. század háborúi.

A század közepén bombatalálatot kapott, így elég kevés maradt meg eredeti szépségéből. Amikor Szabó András műgyűjtő üzletember megvásárolta a villát, kiderült, hogy a kommunista korszakban történt helyreállítások merőben eltértek az eredeti formától, így első lépésként vissza akarták adni az épület eredeti formáját. A villát még Kőrössy Albert Kálmán építész tervezte családjának 1899-ben, számos aprólékos, művészi kivitelezés található rajta és benne, a színes, belső vaskorlátoktól a kidolgozott homlokzatig.

Az óriás váza

A tárlatvezetésen kapott információk alapján a villában megtekinthető kiállítás milliárdos eszmei értékkel bír. A közel ezerdarabos kollekciót Szabó András üzletember gyűjtötte össze az elmúlt fél évszázadban. A tárlat elsődlegesen Zsolnay porcelánokból áll, de festményekkel is igyekeztek gazdagítani az élményen, amihez maga a kiállítótér is hozzátesz.

Bár az ezerdarabos gyűjtemény minden alkotását nem lehetett egyszerre kiállítani, a kurátorok és a gyűjtemény tulajdonosa igyekeztek a leginkább látványos, kiemelkedő jelentőségű darabokat összeválogatni. A Budapesten egyedülálló Zsolnay-gyűjtemény egyik legkülönlegesebb eleme egy hatalmas, egészen pontosan 185 cm magas váza. Az alkotás egy limitált mennyiségben gyártott porcelán, amiből a tárlatvezetésen elmondottak alapján összesen négy darab készült, ebből kettő a Gellért Szállóban állt az épület megnyitójakor.

A műgyűjtő eredetileg 16 millió forintért tett szert a vázára.

Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy véli, hogy az alapítvány elsődleges feladata megosztani a Zsolnay porcelánok, valamint a mellettük kiállított festőművészek – többek között Egry József, Perlrott Csaba Vilmos, ef. Zámbó István – képeinek művészi értékét a közönséggel, szakszerű kiállítások és programok keretein belül. 

A műgyűjtő kézjegye

Szabó András megnyitó beszédében elmondta, hogy egyaránt jelentős egy műgyűjtő tevékenysége, világlátása, amennyiben pedig a köznek bebocsátást biztosít, a műgyűjtő háza is fontos részévé válhat egy tárlatnak.

A bemutatásra kerülő gyűjtemény természetesen magán viseli a gyűjtő saját – ízlése és érdeklődése szerint történő válogatásának – kézjegyét. Egyúttal messzemenőkig alkalmas arra, hogy szemléltesse a Zsolnay család tehetsége és szorgalma révén világhírűvé vált márkanév sikertörténetét is

– nyilatkozta a ResoArt Alapítvány alapítója.

Baán László, a Liget Budapest Project miniszteri biztosa, aki szintén jelen volt a 2023. szeptember 25-i megnyitón, elmondta, remek dolog, hogy nem csupán a Városliget, de annak környezete, a régi villasorok is megújulnak, megtartva azokat a művészi értékeket, amelyeket egykoron képviseltek. A ResoArt Villa, benne Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállításával szeptember 26-tól látogatható. 

Rovatok