Index Vakbarát Hírportál

Martin Scorsese: Meg kell mentenünk a mozit

2023. szeptember 27., szerda 19:08

Martin Scorsese szerint fel kell venni a kesztyűt, és küzdeni kell a képregényfilm-kultúra ellen, mert veszélyesnek tartja, hogy lesznek olyan generációk, akik szerint a film csak ilyen, pedig ez nincs így. A világhírű filmrendező szerint meg kell menteni a mozit ettől.

Martin Scorsese rendező nemrégiben a képregény- és franchise-kultúráról beszélt, amikor a kasszasikerekről kérdezték. Scorsese a GQ-nak azt mondta: jelenlétük negatív lehet azon közönség számára, amely nem jártas más típusú filmek terén.

A veszély abban a hatásban rejlik, amit a kultúránkra tesz, mert most lesznek generációk, akik azt hiszik, hogy a filmek ilyenek

– fogalmazott az Oscar-díjas rendező.

Amikor a kérdező azt állította, hogy a közönség már ezt hiszi, Scorsese egyetértett. „Már ezt gondolják” – mondta.

Ez azt jelenti, hogy fel kell vennünk a kesztyűt, és vissza kell vágnunk. És ennek alulról kell származnia. Maguktól a filmesektől kell származnia, mint a Safdie fivérek és Chris Nolan, tudod mire gondolok? Üsd meg őket minden oldalról. Üsd meg őket minden oldalról, és ne add fel. Lássuk, mit kaptál. Menj ki, és csináld. Találd ki újra. Ne panaszkodj. Mert az az igazság, hogy meg kell mentenünk a mozit

– jelentette ki Martin Scorsese.

Mit adnak ezek a filmek?

A rendező a tartalomstreaming korszakbeli meghatározásáról is beszélt, amely szerinte szembemegy a tényleges mozival. „Úgy gondolom, hogy a legyártott tartalom nem igazán mozi.”

„Majdnem olyan, mintha a mesterséges intelligencia filmet készítene. És ez nem jelenti azt, hogy nincsenek hihetetlen rendezői és különleges effektusai, akik gyönyörű alkotásokat készítenek. De mit jelent? Mit adnak ezek a filmek, mit adnak? Eltekintve attól, hogy valaminek egyfajta kiteljesedését, majd az elmédből, az egész testedből való eltávolítását, tudod? Szóval mit ad ez neked?” – tette fel a kérdést.

Martin Scorsese következő filmje, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) október 19-én kerül a magyar mozikba.

Rovatok