Index Vakbarát Hírportál

Sokan észre sem vették, de Budapest tegnap este két lépésre volt a pokoltól

2023. szeptember 28., csütörtök 20:30

Az amerikai Two Steps From Hell zenéje bárki számára ismerős lehet, aki filmek mellett sporteseményeket, olimpiát vagy filmelőzeteseket néz, videojátékokkal játszik, rádióreklámokat hallgat, esetleg csak videókat keres a közösségi médiában. A világhírű formáció a Papp László Budapest Sportarénában adott nagyszabású koncertet 2023. szeptember 27-én, az epikus zene kedvelőinek nagy örömére.

Először lépett fel Magyarországon a Two Steps from Hell. A formáció két világhírű zeneszerző, Thomas Bergersen és Nick Phoenix együttműködéséből jött létre, és a többi között olyan filmek előzeteseinek zenéit is jegyzi, mint a Harry Potter, A Karib-tenger kalózai vagy a Star Trek. Így aztán 2023. szeptember 27-én a Papp László Budapest Sportaréna megtelt az epikus zene kedvelőivel, s bár annyi érdeklődő nem jelent meg, mint az Azahriah-koncerten, de – Thomas Bergersen bejelentése alapján  négyezren mégis összegyűltek. 

Nick Phoenix már az esemény előtt üzent a magyar közönségnek. Az Index szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményben azt mondta, hogy szereti a spontán dolgokat, és különben is: „We Will Rock You”. Thomas Bergersen pedig így nyilatkozott: 

Budapest hihetetlenül szép város, már sokszor bejártam. Több hegedűt is vettem ott, és vannak barátaim is a városban. Nagy öröm lesz olyan történelmi és gyönyörű városban játszani, ahol annyi kultúra és annyi fantasztikus ember található!

Ehhez képest a háromórás, két felvonásos koncert feszengősen indult, a hangosítás is inkább halkításnak tűnt, ám az est végére minden a helyére került: a fellépők felengedtek, a közönség tagjai feloldódtak – mintha a produkciót eleve így építették volna fel. Ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy a nézők – köztük akadt fiatalabb és idősebb – a koncert kezdetén még többnyire feszülten ültek és figyeltek, az utolsó számok alatt azonban már állva tapsoltak, lábbal doboltak, katartikus és egyben varázslatos hangulatot teremtve ezzel. 

Érzelmes pillanatok

Az előadás közben előkerültek a „fénykardok” is, azaz a a hangszerek kivilágított vonói, és nem volt hiány érzelmes pillanatokból sem. Thomas Bergersen a számok között mesélt a gyerekkoráról, budapesti élményeiről – gyerekként a szülei tényleg itt vettek neki hegedűt, ami a szívéhez nőtt –; az egyik produkciót pedig azoknak küldte és ajánlotta, akik vesztettek már el olyasvalakit, akit szerettek, és még most is szeretik. A közönségből több százan emelték a magasba világító telefonjukat, így jelezve, hogy „itt vagyok, én is vesztettem már el...”.

Az est furcsa pillanata volt, amikor a közönség soraiból felállt egy lány, és elkezdett táncolni az Aréna küzdőterén. Mozdulatai olyan szépek voltak, hogy azt lehetett hinni, ez a produkció része, ám pár perc múlva odalépett hozzá a közelben álldogáló biztonsági őr, így bizonyossá vált, hogy a saját (és a közönség) szórakoztatására perdült táncra. 

A színpadon a mintegy 50 fős zenekar és kórus mellett a dalokat maguk az alkotók kísérték, és nagyjából felváltva játszották számaikat. A zeneszerzők zongorán, hegedűn, illetve ütőhangszereken játszva színesítették a show-t.

AZ ELŐADÁS ERŐTELJES, mestErien előadott ZENÉVEL ÉS SZENVEDÉLLYEL csalogatta elő AZ ÉRZELMEKET, ÉS OLYAN FANTÁZIAVILÁGBA KALAUZOLt EL, AHOL könnyen hihetővé válik az, hogy az életben BÁRMI MEGTÖRTÉNHET.

A zenekar őszi, 2023. október 5-ig tartó turnéján  koncertet adnak Prágában, Berlinben, Lipcsében, Düsseldorfban, Münchenben, Bécsben, Zürichben, Lyonban, Párizsban, Brüsszelben és Rotterdamban – részt vesz Mia Asano hegedűművész is, akiért a magyar közönség is láthatóan odavolt. 

A 2006-ban alapított Two Steps from Hell zenekar újraértelmezi a zenekari játékot: produkcióik fiatalosak, izgalmasak és egyben innovatívak. A zeneszerződuó négymilliárdos nézettséggel büszkélkedhet a YouTube-on, Spotifyon és más streamingplatformokon, valamint jelenleg a világ legsikeresebb médiazenei producerek közé tartoznak. Első turnéjukra nem is olyan régen, 2022 nyarán indultak.

A négy platinalemezes szerzőpáros klasszikus, epikus zenei megközelítésből indul, amelyet rock- és metálzenével, kelta elemekkel dúsít, melyhez filmes, grandiózus hatáskör is kapcsolódik.

Legutóbbi lemezük 2022. november 4-én jelent meg, ezt hozták el most Magyarországra is szimfonikusokkal, kórussal, teljes nagyzenekari kísérettel. Budapesti koncertjükön ebből kaphattak testközeli élményt az érdeklődők. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok