Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat a zene történetének talán legrejtélyesebb gyilkossága

2023. szeptember 29., péntek 19:28

A Las Vegas-i rendőrség letartóztatott egy férfit Tupac Shakur halálával összefüggésben. A legendás rappert 1996-ban lőtték le a Las Vegas-i Stripen. Csupán 25 éves volt.

Duane „Keffe D” Davist pénteken, helyi idő szerint a kora reggeli órákban tartóztatták le, az ellene felhozott vádakat kezdetben nem ismertették. Davis már régóta a nyomozók látókörében volt, egy, az életéről szóló memoárkötetben maga ismerte el, hogy abban a Cadillacben ült, amelyből az autós lövöldözés kitört. 

Davist két hónappal azután tartóztatták le, hogy a hatóságok júliusban razziát tartották a felesége otthonában. A hivatalos iratok szerint a rendőrség Tupac Shakur meggyilkolásához köthető tárgyakat keresett – írja az AP.

A rendőrség több számítógépet, egy mobiltelefont, merevlemezt, egy Vibe magazint, amelyben Tupac szerepelt, több 40-es kaliberű töltényt, Davis 2019-es, Compton Street Legend című önéletrajzának egy példányát foglalta le.

A könyvben Davis elárulta, hogy 2010-ben beszélt Tupac haláláról a szövetségi és helyi hatóságoknak. Akkor 46 éves volt, és kábítószerrel összefüggő vádak miatt életfogytiglani börtönbüntetés várt rá, akkor egyezett bele, hogy tárgyal a hatóságokkal.

Megígérték, hogy széttépik a vádiratot, és leállítják az esküdtszéket, ha segítek nekik

– írta a megbeszélésről. Davis szerint ő a Tupac halálához vezető lövöldözés utolsó szemtanúja. 

Egy hétig küzdöttek az életéért 

Az ominózus lövöldözés estéjén Tupac Shakur a Death Row stúdió főnökével, Suge Knighttal részt vett Mike Tyson bokszmérkőzésén – amelyen az ökölvívó-legenda megnyerte a WBA nehézsúlyú világbajnoki övét –, majd verekedésbe keveredett Orlando Andersonnal, aki egy ellenséges banda embere volt. A konfliktust az idézte elő, hogy Anderson csapata az év elején kirabolta a Death Row stúdió egyik alkalmazottját. A balhé után Tupac és Knight autóval indultak a rapper aznapi koncertjének helyszínére.

Negyedórával este 11 után, mikor megálltak egy piros lámpánál, egy fehér Cadillac gurult a BMW-jük mellé, és a hátsó ülésről tüzet nyitottak a rapperre. Összesen négyszer találták el, kétszer mellkason, egyszer a karján és egyszer a combján, az egyik golyó a jobb tüdejébe fúródott. Suge Knightot a fején találta el egy repeszdarab.

Tupac Shakur egy héttel később, szeptember 13-án a kórházban hunyt el. Davis először 2018-ban egy interjúban beszélt arról, hogy a támadás idején a fehér Cadillacben ült. Belekeverte az ügybe unokaöccsét, Orlando Baby Lane Andersont, azt állítva, hogy ő volt az egyik a két ember közül a hátsó ülésen, ahonnan a lövéseket leadták.

Anderson tagadta, hogy bármi köze lenne a legendás rapper halálához. Két évvel később meghalt egy lövöldözésben a kaliforniai Comptonban.

Rovatok