Index Vakbarát Hírportál

„Rágalmakkal teli petíciót írattak alá 110 munkavállalóval”

2023. szeptember 30., szombat 10:15

„Ez az intézmény gyakorlatilag virágzott” – mondja az Index Kulturális rovatának podcastjában Népessy Noémi, az eredményekre azonban a főváros vezetése nem volt kíváncsi. A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) leköszönő főigazgatója vezetői ciklusa végén csalódott, mert légüres térbe került, és nem tudta a reformokat végigvinni. Azt viszont nem tartja kizártnak, hogy az Aquincumi Múzeum régészeti tevékenységét vizsgáló jelentés bíróság elé kerül.

„A váltás oka az, hogy amiért engem 2019-ben felkértek arra, hogy ezt a pozíciót vállaljam el, nevezetesen, hogy a Budapesti Történeti Múzeumot reformáljam meg, gyakorlatilag kudarcot vallott a maroknyi belső ellenzék és az ő politikai és sajtókapcsolataik eredményeként” – mondja az arútluK podcastjában Népessy Noémi, akinek utóda 2024. április 1-jétől Csorba László lesz.

A Budapesti Történeti Múzeum leköszönő főigazgatója a BTM tagintézményeit szerette volna központosítani – ahogy fogalmaz, ez lett a szitokszó –, hogy ne legyenek párhuzamosságok. Ez szerinte a félelmeik ellenére nem korlátozta volna a tagintézmények – a Vármúzeum, az Aquincumi Múzeum, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria – autonómiáját. A központosítás a szolgáltatási területen, illetve a közös kommunikációban nyilvánult volna meg, hogy a Budapesti Történeti Múzeum és tagintézményei  láthatóbbak, ismertebbek legyenek a fővárosban.

Sajnos ez volt tyúkszem

– mondja Népessy Noémi.

A jövő áprilisban távozó főigazgató a beszélgetésben elmondja, mi teremtett légüres teret ahhoz, hogy ezek a reformok haladjanak, legyen mögöttük támogatás.

Soha ennyi látogató, foglalkozás és közönségkapcsolati program nem volt ebben az intézményben az én igazgatóságom előtt. Az intézmény tökéletesen működött, gyakorlatilag virágzott

– mondja Népessy Noémi, és szerinte az eredményekre a főváros és személy szerint Karácsony Gergely főpolgármester nem volt kíváncsi.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, ide kattintva megteheti.

 (Borítókép: Népessy Noémi. Fotó: Lapat Lili / Index)

Rovatok