Index Vakbarát Hírportál

Újranyit az ikonikus budapesti étterem

2023. október 9., hétfő 14:19

Újranyit a budai vár ikonikus vendéglője, a Fekete Holló, amelynek étlapján a hagyományos magyar konyha kincseit lehet megtalálni.

Újranyitott egy ikonikus kisvendéglő a budai várban. A Fekete Holló Kisvendéglő a történelmi Budapest szívében, a budai várban található, a város egyik leghangulatosabb utcájában, az Országház utca 10. alatt. Ez a hagyományos magyar étterem egy igazi gyöngyszem autentikus hangulatával.

Az étlapon a hagyományos magyar konyha kincseit lehet megtalálni, például a májgaluskalevest, a frissen kirántott húsokat, főzelékeket, sztrapacskát vagy lecsót – áll az Indexhez eljuttatott közleményben. 

Csapolt és üveges sörök és erős fröccskínálat teszi lazává az éttermet, mindennapi kedvencünkké, jó időben tágas terasszal. Az Országház utca 10. szám alatt már 1930-ban vendéglő állt, Alpek Pál vendéglős nyitott itt nagyon fiatalon, már 20 évesen éttermet.

Az 1960-as években Fekete Hollóként nyitott újra, a helyiek nagy örömére. Ahogy egy korabeli írásban olvashatjuk:

Boltíves, hűvös ivója, kézzel írott étlapja és Rózsi néni, a vöröshajú szakácsnő egyaránt a régi várbeli kiskocsmák hangulatát képezi. Közönsége főleg öreg várbéliekből és vízivárosiakból, meg ifjú egyetemistákból verbuválódik; nyáron kiteszik az apró asztalokat az Országház utcára, és a leánderes teraszon jó bor mellett vitatkoznak a múltról és a jövőről. A Fekete Holló legnépszerűbb fogása a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín hulló módon, de sokan járnak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát is.

A Fekete Holló étterem cégérén szereplő holló Mátyás királyra emlékszik vissza.

Rovatok