Index Vakbarát Hírportál

Megölték Irán egyik leghíresebb filmrendezőjét és feleségét

2023. október 16., hétfő 17:54

Leszúrták Dariush Mehrjui filmrendezőt és feleségét, Vahideh Mohammadifart. Holttestükre lányuk talált rá. A rendőrség már hét embert letartóztatott az ügyben.

A 83 áves Mehrjui szombat este meghívta lányát Karadzs városában lévő otthonába vacsorára. Amikor a lány megérkezett, már csak szülei holttestét találta meg a házban – írta a BBC.

Az iráni hatóságok közölték, a nyomozók „meggyőző bizonyítékokat találtak”, a rendőrök

eddig hét embert tartóztattak le az ügyben.

A rendőrség egyelőre nem adott bővebb tájékoztatást a gyilkosságról.

A filmrendező – aki fiatalon az Egyesült Államokban tanult, majd öt évig Franciaországban élt – 1969-ben A tehén című filmjével vált országosan és nemzetközileg is ismertté. A film egy falusi emberről szól, aki megszállottan tiszteli a címszereplő állatot.

További jelentősebb filmjei közé tartozik a Hamoun, A körtefa és a Leila. Utóbbi egy meddő nőről szól, aki arra bátorítja férjét, hogy másodszor is házasodjon meg.

Mehrjuit az iráni újhullámos mozi egyik alapítójának tartották. Habár az újhullámos mozgalom elsősorban a realizmusra összpontosított, de Mehrjui az irodalomból is merített ihletet.

A rendező az évek során számos díjat kapott. Filmjei a nemzetközi filmfesztiválok állandó szereplői voltak, azonban az iráni cenzúra miatt hazájában alig vetítették egy-két alkotását. 

Rovatok