Index Vakbarát Hírportál

Generációs különbségek, univerzális kérdések: megtartották a roma színházak találkozóját

2023. október 18., szerda 13:30

Generációk mottóval indul november 27-én a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál. A programsorozat keretében öt roma színház produkcióit ismerheti meg a közönség.

Olasz, svéd, román és magyar alkotók saját tapasztalataikból merítkezve, valós és fikciós történeteken keresztül mutatják meg az európai múlt és jelen kevéssé ismert arcait. Idén az Eötvös10 Művelődési Házzal közösen megvalósított fesztivál mottója: Generációk. 

Az Európai Unió első nemzetközi roma színházi találkozójának hagyományát folytatva november végén, december elején rendezik Budapesten a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadását. A sajtóközlemény szerint a programot azoknak ajánlják, akik

szeretnek új világokat megismerni, és nem riadnak vissza attól, hogy felülvizsgálják saját nézeteiket.

Az első produkció a svéd rendező, színész és aktivista Lindy Larsson családi története mellett Svédország sötét titkait, valamint Strindberg és társai cigányellenességét veszi fókuszba. A Független Színház Magyarország két előadása a nagyapák, apák és fiúk terhelt viszonyait, illetve az elmúlt fél évszázad társadalmi történéseit helyezi új keretbe. 

A római Rampa Prenestina és a hazai Szívhang Társulat szegregáltan élő roma közösségek tagjait hívja a világot jelentő deszkákra, hogy megosszák történeteiket, amelyek jobbára ismeretlenek a nagyközönség előtt. 

A romániai Giuvlipen a legfiatalabb generáció felé fordul, akiknek életét egyre jobban a TikTok határozza meg. Mit tanulhatunk szüleinktől és gyerekeinktől, hogy jobban alakíthassuk saját életünket? Mi az, ami eltérő, és mi az, ami közös bennünk – romákban és nem romákban: az emberekben?

Rovatok