Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas megtiszteltetés érte Fischer Ivánt

2023. október 24., kedd 21:21

Az észak-olaszországi Veneto tartományban található Vicenza város képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott Fischer Ivánnak, a Vicenzai Operafesztivál alapítójának hétfőn.

Az indoklás szerint a magyar karmester az elismerést „az általa szervezett fesztivál révén, Vicenza városa iránt tanúsított példaértékű ragaszkodásával és érdeklődésével érdemelte ki, amellyel évek óta növeli a város tekintélyét, hangsúlyozza történelmi, művészeti és kulturális örökségét Olaszországban és a világban” – tájékoztatta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t.

A közlemény szerint a vicenzai városi tanács ülésén mindegyik párt szónoka támogatta a cím megadását. Felszólalásaikban kiemelték, hogy ez az ünnepélyes alkalom a város számára is kiemelkedően fontos, mert Fischer Iván jelenléte értékes nemzetközi távlatot ad Vicenza kulturális életének.

Nagy megtiszteltetés ez. Szeretem ezt a gyönyörű várost, és úgy gondoltam, hogy egy kulturális fesztivál megszervezése Vicenzában hozzájárul ahhoz, hogy a város egyre ismertebb legyen a világban

– idézi a közlemény Fischer Ivánt.

A díjat Giacomo Possamai, Vicenza polgármestere és Massimiliano Zaramella, a városi tanács elnöke adta át.

Fischer Ivánt már két városban is díszpolgárrá avatták

Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált. A rendezvény megvalósítását a Societa del Quartetto szervezi a város támogatásával, amelyhez egy nemzetközi baráti kör is csatlakozik olasz, francia, spanyol, német, magyar és más nemzetiségű mecénásokkal. A fesztivál idén október 26. és 29. között zajlik a városban – olvasható az összegzésben.

Budapest után Vicenza a második város, amely díszpolgárává avatta a magyar karmestert.

A karmester 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, ugyanebben az évben a Francia Köztársaság kormánya Chevalier des Arts et des Lettres címet adományozott neki. 2011-ben elnyerte a Royal Philharmonic Society Zenei Díját, a Magyar Prima Primissima-díjat és a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta a karmestert.

Rovatok